×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Újra terjed a tbc-s megbetegedés

2021.11.02 - 18:25
Megosztás:
Újra terjed a tbc-s megbetegedés
Újra több a tbc-s megbetegedés, mert a pandémia miatt sokan nem jutottak el a szűrővizsgálatokra. A WHO szerint tavaly 4 milliónál is több volt a diagnosztizálatlan megbetegedés.

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint a pandémia egyik nem kívánt járulékos hatása a tbc újbóli terjedésében érhető tetten. Mint azt a WHO éves tuberkulózisjelentésében közölte: 2020-ban az elmúlt évek kedvező trendje megfordult, a fertőzéses tüdőbetegség a Covid miatt újra terjed a világban. A WHO becslése szerint 4,1 millió diagnosztizálatlan tbc-s eset volt a tavalyi évben, ez több mint 40 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt. A magyarázat, hogy a lezárások és az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt sokan nem jutottak el a szűrésekre, márpedig ez a tuberkulózis visszaszorításában kulcsfontosságú.
Ugyanezt nyilatkozta korábban dr. Ioan Sergiu, a szatmári tüdőkórház igazgatója is. A hivatalos nyilvántartások szerint csökkent a regisztrált tébécés betegek száma, de ez nem a valós helyzetet tükrözi: a csökkenés főként a pandémiának tudható be, a megszorítások és a szociális távolságtartás, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehezebb hozzáférés okán kevesebben jutottak el szakemberhez, de sokan voltak olyanok is, akik az esetleges megfertőződéstől való félelmükben nem kértek segítséget — közölte a szakember. A járvány miatt sokkal nehezebb volt megszervezni a járóbeteg-rendelők működését, a konzultációk beütemezését, ráadásul a járványügyi ankétokat sem tudták elvégezni, hiszen a hatályos rendelkezések alapján hónapokig tilos volt a terepmunka, a kiszállás — tette hozzá a tüdőgyógyász.
A tuberkulózis 2020-ban 782 romániai lakos halálát okozta, közöttük több gyermekét is: az elhunytak közül egy személy 1–4 év közötti gyermek volt, ketten az 5–9 évesek körébe tartoztak, ugyanakkor egy áldozat 15–19 év közötti volt. Százezer lakos közül 3,5 halálát okozta tuberkulózis 2020-ban Romániában, ami jobb arány, mint egy évvel korábban, 2019-ben ugyanis 919 lakos elhalálozásáért volt felelős, százezerből 4,1 személy elhunytát okozva.
Az idei év első felében kevesebb tbc-s beteget vettek nyilvántartásba az orvosok országszerte: 2021. január–június között 3854 beteget regisztráltak a tavalyi azonos időszakban jegyzett 4159 pácienshez képest. Sok volt a visszaeső tuberkulózisos beteg, az első hat hónapban 602 pácienst vettek nyilvántartásba, az új betegek száma 3252 volt.
Szatmár megyében tavaly az első fél évben 53 tuberkulózisos beteget azonosítottak, idén az azonos periódusban viszont tízzel kevesebbet, 43 beteget — utóbbiak között egyetlen visszaeső beteg volt, 42-en friss fertőzöttek voltak. A gyerekek körében országszerte 142 megbetegedést regisztráltak a nyár elejéig, Szatmár megyében egy kiskorút vettek nyilvántartásba tuberkulózissal.

Túlélő Koch-bacilusok

„A tuberkulózis gyakori betegség. A megjelenését elősegítő tényezők többek közt a szegénység, az alkoholizmus, valamint a betegségre vonatkozó ismeretek hiánya. Sokan nem tudják, hogy ez egy ragályos betegség, nem ismerik a tüneteit, és ezért későn jelentkeznek az orvosi rendelőben. A betegek egy része nem érti meg, hogy hosszas kezelésre van szükség, és ha hamarabb abbahagyják azt, akkor a betegség kiújul. Előfordul, hogy a beteg megszökik a kórházból, vagy nem tér vissza az eltávozásról” — emeli ki a szatmárnémeti tüdőkórház orvosi munkaközösségének tájékoztatója.
A tuberkulózis kórokozója a Mycobacterium tuberculosis, az úgynevezett Koch-bacilus (BK), melyet Robert Koch fedezett fel 1882-ben. Az emberi szervezetben a Koch-bacilusok sokáig fennmaradhatnak nyugalmi (alvó) állapotban, de bizonyos körülmények között újra aktiválódnak, betegséget okozva. A Koch-bacilus igen ellenálló a hideggel és a száraz hővel szemben (100˚C-on 30 percet is kibír), de a főzés 2 perc alatt elpusztítja. A beszáradt köpetben fényben hónapokig, sötétben akár egy évig is túlél. A kiszáradt és lefagyasztott bacilusok 3 évig túlélnek.
A legfőbb fertőzési forrás maga a tüdőtuberkulózisos beteg, különösen, mielőtt felismerné a betegségét, és elkezdené a hatékony kezelést — hangsúlyozzák a tüdőgyógyászok. A betegek különböző mértékben ragályosak, a köhögés gyakorisága és erőssége szerint, és hogy a forrás és a vele érintkező személy között milyen szoros a kapcsolat (annál ragályosabb, minél közelebbi és hosszasabb).
„A tuberkulózisos betegek kórházi ellátása és a kezelése ingyenes, a biztosítással nem rendelkező személyeké is. Minden személyt, aki több mint 3 hete köhög, illetve légúti fertőzés jeleit mutatja, kötelező módon el kell küldeni a szakorvoshoz. Az idejében diagnosztizált és kezelt betegek gyorsabban és jobban gyógyulnak, mint azok, akik előrehaladott stádiumban vannak, ezért a tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni” — emeli ki a szatmárnémeti tüdőkórház orvosi munkaközössége.
A tuberkulózisos megbetegedés esélyét egyébként jelentősen csökkenthetjük kiegyensúlyozott életvitellel, kerülve a túlzásokat és a stresszt, elég időt hagyva a pihenésre, helyes és változatos táplálkozással, mely tartalmazza a szükséges fehérjéket és vitaminokat, kerülve a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Sportolással és szabad levegőn végzett tevékenységekkel biztosítani lehet a szervezet biológiai ellenálló képességének magas szinten tartását, csökkentve a betegségek, így a tuberkulózis kialakulásának esélyét is.
A tuberkulózis specifikus megelőzési módszere a BCG-oltás. A vakcinát a szülészeten adják az újszülötteknek, majd az 5–10 hónapos csecsemőknek, ha az oltási heg kisebb mint 3 mm átmérőjű.

Bumbuluţ Krisztina

 

Megérkeztek az iskoláknak szánt nyáltesztek
A tanfelügyelőségi raktárakba érkezett 10.540.000 Covid-gyorsteszt - közölte vasárnap Sorin Ion tanügyi államtitkár.
Aggódnak a krónikus betegekért
A krónikus betegeknek nem lenne szabad kihagyniuk az influenza elleni védőoltást, hiszen leginkább ők vannak kitéve a fertőző betegségek szövődményeinek, ezért védelemre van szükségük — fejezte ki aggodalmát a Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciója.
Nagy az igény a palliatív ellátásra
Egyre több a rosszindulatú daganatos betegséggel küszködő lakos, és sokan nem férnek hozzá időben a szükséges egészségügyi ellátáshoz, palliatív ellátásban pedig a betegek kevesebb mint 10 százaléka részesül — közölte Cezar Irimia, a FABC elnöke.
Cookie