×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Újkenyér-ünnep volt Lázáriban

2021.08.23 - 10:59
Megosztás:
Újkenyér-ünnep volt Lázáriban
Fotók: A szerző felvételei
„Lázáriak kenyere” címen tartottak változatos, színes és meghitt Szent István-napi ünnepséget Lázáriban, a magyar államalapítás és a kereszténység felvételének 1021. évfordulója alkalmából.

Augusztus huszadika alkalmából össznépi újkenyér-ünnepséget tartottak péntek délután Lázáriban. Az esemény aratásra és betakarításra használt mezőgazdasági gépek felvonulásával kezdődött, a főút menti gyülekezőt követően fel is vonultak a gépek a községközpontban, mintegy párhuzamot vonva a hagyományos aratás és kenyérkészítés, illetve a kenyérkészítést megelőzően ma zajló, modern folyamat között.

hirek/2021/augusztus/23/lazari-traki.JPG

Támogatók

Délután hat órától, a központi parkban az ezredik évforduló alkalmából felállított lázári emlékműnél gyülekeztek az ünneplők, ahol az ünnepi beszédeket hallgathatták meg, itt került sor a mindenki kenyere megáldására, megszegésére és kikínálására, s a táncos, verses ünnepi műsort is itt tartották meg. Az eseményt szervező Lázári Keresztyén Generációk Egyesület képviselői megköszönték a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő, illetve Lázári Község Polgármesteri Hivatala és a községi tanács hathatós támogatását.

Összetartás kell

Az emlékműnél felszólaló Béres Antal lázári polgármester párhuzamot vont az államalapítás és a születés között, amely állam és ember szempontjából mintegy egyenértékű történés. Új szokásrendet, új államviszonyokat, új vallást kellett ezt követően magáévá tegyen Szent István népe, mutatott még rá Béres, és azóta is megállja a helyét a hitvallás: a magyarság csak akkor lehet sikeres, ha kereszténységébe kapaszkodva összetartó.

Búzaszemek

Ugyanitt Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint az államalapítás mellett az új kenyér szempontjából is fontos nap augusztus huszadika, mert a búzaszemek, amikből a kenyér nap mint nap készül, az emberi életek napjait jelképezik. Szent István örökségét több mint ezer év óta is magában hordozza a magyar nép, fűzte hozzá a képviselő, ezért van az, hogy Trianon sem tudta a magyarságot szétzilálni.

Ünnepi momentumok

Az ünnepi beszédek után a magyar ajkú történelmi egyházak papjai szentelték meg és áldották meg a lázári Takács család kemencéjében készült mindenki kenyerét, kértek szaporítást a lázáriak mindennapi betevőjére és mindenkiére a világon.

A következő felvonás a művészi, kulturális produkcióké volt, verset mondott Király Dalma, Bán Kristóf és Bántó Hanna, néptáncot mutattak be a szárazberki Lehajló Rozmaring együttes tagjai, de emelte az ünnepi hangulatot a lázári Keresztyén Generációk Egyesület énekkara is. Az ünnepség az emlékműnél elénekelt nemzeti imával, majd a kultúrházban megtartott ünnepi vacsorával és hajnalig tartó mulatozással ért véget.

Princz Csaba

 

 

 

Alakul a tájház Lázáriban
Közelebb s távolabb lakók, illetve a helyi önkormányzat támogatásával gazdagszik és szépül a lázári tájház. Nem csak helyi, Kárpát-medencei hírű látványosságnak szánnák a kezdeményezők.
Ultramodern sportterme lesz Lázárinak
180 férőhelyes lelátóval, külön öltözőkkel, elsősegélyszobával ellátott, kézilabda-, kosárlabda- és röplabda-, valamint teniszmeccsek lejátszására alkalmas sportterem épül Lázáriban.
Az iskolákra bízza az oktatási minisztérium, hogy milyen tevékenységeket szervezzenek december 23-án
Az oktatási minisztérium lehetőséget biztosít az iskoláknak arra, hogy az ünnepekhez igazítsák a tevékenységüket december 23-án, a téli szünidő előtti utolsó napon - jelentette be pénteken Sorin Cîmpeanu.
Cookie