×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Nagykároly

Újabb román-magyar együttműködés

2022.06.17 - 11:00
Megosztás:
Újabb román-magyar együttműködés
A határ menti munkaerőpiaci viszonyokról is egyeztettek tegnap a Károlyi-kastélyban (Fotó: SZFÚ)
Nagykároly és Nyírbátor városa első alkalommal szervezett közös állásbörzét Ipar és mesterségek címmel, a kiegyensúlyozott munkaerőpiaci feltételek megteremtése érdekében.

A ROHU395 CO-LABOUR „Cooperation between Nyírbátor and Carei for improving employment and promoting development based on their endogenous potential” (Együttműködés Nagykároly és Nyírbátor között a foglalkoztatás javítása és az endogén potenciálokon alapuló fejlődés elősegítése érdekében) című projekt részeként szervezett állásbörzén több helyi cég és tanintézmény képviseltette magát.

A rendezvény első részében a román fél részéről a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal munkatársa, Carmen Egli, a műszaki osztály igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Nyírbátor város elöljárójának, Máté Antalnak. Máté Antal örömének adott hangot, hiszen mint elmondta, nem ez az első alkalom, hogy a két város együttműködik egy közös projekt sikerre vitelét illetően. „Hasonló a helyzetünk, hasonlók a problémáink is. Bízom benne, hogy ez a börze és ez a közös projekt olyan eredményekkel kecsegtet, melyek mindkét város és vonzáskörzete számára gyümölcsözők lesznek” — mondta.
A rendezvény keretében bemutatásra kerültek a projekt célkitűzései, majd a munkaerőpiac megyei szintű helyzetének bemutatását taglaló előadás következett. A workshop záróakkordjaként beszélgetésen vettek részt a jelenlévők, melyen leginkább a fiatal érdeklődők hozzáállását, igényeit igyekeztek feltérképezni a szervezők.
A projekt konkrét célkitűzései közé tartozik a kiegyensúlyozott munkaerőpiaci feltételek megteremtése a közös munkaerőpiacon. Fontos szempont a helyi vállalkozások versenyképességének megerősítése, illetve a határon átnyúló munkaerő-mobilitás hatékonyságának növelése.

A projekt részeként Nagykárolyban létrejön egy képzési és kiállítási központ, amely a Vasile Lucaciu utcában található egykori árvaház épületében kerül kialakításra. Ezenkívül képzések szervezésére törekszenek a felek, melynek része a helyi szolgáltatások körének bővítése, illetve a helyben készült termékek versenyképessé tétele is. 
A projekt bemutatása során Diana Bochis, a nagykárolyi önkormányzat pályázati részlegének vezetője érdekességképpen megemlítette, hogy a létrehozásra kerülő központban érdekes digitális tevékenységekkel igyekeznek még inkább ráirányítani programjukra a figyelmet. Ennek a tevékenységnek a részeként hologramvetítésre és a virtuális valóság bemutatására is készülnek. A virtuális térben „tevékenykedik” majd egy román és egy magyar szakács, akik hagyományos ételeket készítenek, illetve összeállításra kerül egy olyan receptgyűjtemény is, mely az interneten is hozzáférhető lesz, és a vidékre jellemző ételek elkészítési módját mutatja majd be. 
Az 1,189 millió euró összértékű projekt keretében létrehozásra kerül még egy online munkaerőpiaci adatbázis is a további szakmai egyeztetéseken kívül. SZFÚ

Cookie