×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Újabb határszigorítások jönnek

2021.02.26 - 15:58
Megosztás:
Újabb határszigorítások jönnek
Magyarország tovább szigorítja az utazási és határforgalom-ellenőrzési rendelkezéseket a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére pénteken megkezdődött az utazási szabályok, a határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára — jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a tegnapi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt. Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell. Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok. „Meglátjuk, hogy kell-e szigorítani általánosságban, de az biztos, hogy a határokon kell” — nyomatékosította.

A miniszterelnök az Európai Bizottság esetleges kötelezettségszegési eljárásaival kapcsolatban a határok bizonyos fokú lezárása miatt (mint ismeretes, a testület aggályosnak találja, hogy hat tagország, köztük Magyarország által a határok átlépésére vonatkozóan bevezetett korlátozó intézkedések túlmutatnak a négy hónappal ezelőtt elfogadott EU-tanácsi ajánlásokon, amelyek szerint a járvány megfékezésére csakis „arányos” intézkedéseket javasolt bevezetni, amelyek nem hátráltatják az Unión belüli szabad mozgást és az ellátási láncok működését) úgy

fogalmazott: mindenki aggódik, hogy megbénulhat az európai gazdaság az áruszállítás korlátozása miatt, ezért próbálják azt visszaszorítani, de jelenleg olyan nagy a baj, hogy nincs itt az ideje egymás felelősségre vonásának. „Minden országnak magát kell megvédenie, közben pedig fenn kell tartania a gazdasága működtetéséhez szükséges kellő áruáramlást” — tette hozzá. SZFÚ

Fotó: Magyar Rendőrség

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie