×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Újabb egy hónapig minden marad a régiben

2021.01.13 - 08:09
Megosztás:
Újabb egy hónapig minden marad a régiben
További 30 nappal meghosszabbították a vészhelyzetet a korlátozások legkisebb lazítása nélkül — érvényben marad az állandó maszkviselési kötelezettség és az éjszakai kijárási tilalom.

Tegnapi ülésén a kormány újabb egy hónappal, február 13-ig ismét meghosszabbította a vészhelyzetet, a jelenleg is érvényben lévő, valamennyi korlátozással együtt. Azaz továbbra is kötelező az orrot-szájat eltakaró maszk viselése minden 5 éven felülinek az utcán, nyílt és zárt közterületeken, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen; a közintézmények, az állami és magánvállalatok alkalmazottai kötelező módon távmunkában kell hogy dolgozzanak, s ahol ez nem lehetséges, az alkalmazottakat legalább két csoportba kell osztani, és úgy kell megszervezni a munkát, hogy legkevesebb két óra eltéréssel kezdjék el és fejezzék be a műszakot. Még legalább egy hónapig tilos bármilyen jellegű, akár bel-, akár kültéri magánrendezvény, esküvőkhöz, keresztelésekhez, születésnapokhoz kapcsolódó ünnepségek, házibulik — az egyházi-templomi szertartásokat (esketés, keresztelő) természetesen el lehet végezni limitált létszámú résztvevővel, de utána nem lehet rendezvényt tartani. Ugyanakkor a továbbiakban is engedélyezettek a beltéri misék, istentiszteletek, közös imádkozások — természetesen a járványügyi szabályok betartásával.

Az üzletek és a különböző szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek hajnali 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva (a házhoz szállítás ezen az időintervallumon kívül is lehetséges, a gyógyszertárakra és benzinkutakra pedig nem érvényes a korlátozás). A vendéglők, mozik, színházak, koncerttermek működését továbbra is a helyi hatóságok, azaz a megyei vészhelyzeti bizottságok korlátozzák/állítják vissza az újabb (az utolsó 14 napon diagnosztizált) fertőzések lakossághoz viszonyított aránya függvényében.

A járdán vagy téren nem alkothatnak 6 főnél nagyobb csoportot a nem egy háztartásban élők, és szabadtéri rekreációs és sporttevékenységen legtöbb 10, nem ugyanabban a háztartásban élő személy vehet részt, míg megmozdulásokon, tiltakozásokon vagy demonstrációkon legtöbb 100 személy gyűlhet egybe (természetesen a járványügyi szabályok betartásával), képzéseken, workshopokon, EU-s finanszírozású projektek megbeszélésein pedig zárt térben 25, míg szabadtéren 50 fő vehet részt.

És — bár sokan arra számítottak, hogy ezt a korlátozást feloldják, hiszen elmúltak az ünnepek, amikor reális „veszélye” volt a késő éjszakába vagy kora hajnalba nyúló rokonlátogatásoknak, vendégeskedéseknek — továbbra is érvényben marad a 23–5 óra közötti éjszakai kijárási tilalom is. Azaz ebben az időintervallumban csak munkavégzés, gyógyszerbeszerzés, halaszthatatlan orvosi vizsgálat, ingázás, gyerek- és idősgondozás céljából vagy a családban történt haláleset miatt lehet elhagyni a lakást, a saját felelősségre tett nyilatkozat birtokában, illetve az, aki éjszakai műszakba indul, munkáltatói igazolást is fel kell hogy mutasson a járőröknek. Abban az esetben pedig, ha hosszabb (repülőgéppel, vonattal, távolsági busszal való) utazás nyúlik át a kijárási tilalom óráira, ezt az utazási jeggyel lehet igazolni.

Szabó Kinga Mária

Fotó: Kallós András

A veszélyhelyzet 30 nappal történő meghosszabbítását javasolja a CNSU
Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) kedden elfogadott határozata értelmében január 13-ától harminc nappal meghosszabbítják Románia területén a veszélyhelyzetet és a veszélyhelyzet alatt érvényben lévő óvintézkedések hatályát.
Valamennyi jelenleg hatályos korlátozás érvényben marad karácsonykor és újévben is
Karácsonykor és a szilveszteri ünnepségek alatt is érvényben maradnak a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozó intézkedések - jelentette ki Klaus Iohannis.
További harminc napig veszélyhelyzet lesz Romániában
Hétfőtől további harminc nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet Romániában. Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtöki ülésén döntött arról, hogy javasolja a veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítását december 14-étől kezdve. A határozat értelmében a követ
Cookie