×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Újabb drónmaradványok hullottak Tulcea megyére

2023.09.13 - 13:05
Megosztás:
Újabb drónmaradványok hullottak Tulcea megyére
(Fotók: Román Védelmi Minisztérium)
Szerda hajnalban újabb drónmaradványokat észleltek a Tulcea megyei Nufărul és Victoria település övezetében — a múlt heti drónbecsapódások helyszínén a hadsereg megkezdte a légvédelmi óvóhelyek kiépítését.

Szerdára virradóra újabb dróntámadások érték az ukrán-román határ közelében fekvő Izmajil és Reni kikötőjét. A támadás során a romániai hatóságok RO-ALERT üzenetben figyelmezették a veszélyre a Tulcea megyei Isaccea város és további hét község lakosságát.

Egy drónból is származhattak azok a maradványok, amelyeket a Tulcea megyei Nufărul és Victoria település térségében észleltek a román légierő egyik IAR 330 Puma helikopteréből - számolt be a szerdán kora délután a védelmi minisztérium.
Korábban a Tulcea megyei katasztrófavédelem közölte: hajnali 5 óra körül két bejelentést kaptak helybéliek részéről arról, hogy az Ukrajna elleni orosz dróntámadás során dróndarabok csapódhattak be romániai területre.

A katasztrófavédelem jelzésére a védelmi minisztérium illetékesei megkezdték a Nufărul, Malcoci és Valea Nucarilor település körüli terület átvizsgálását. Nem sokkal később arról számoltak be, hogy Nufărul és Victoria térségében vélhetően egy drón maradványait észleltek egy IAR 330 Puma helikopterből. Az eljárásnak megfelelően szakembereket küldtek a helyszínre az előzetes vizsgálat elvégzésére és a szakértői értékeléshez szükséges bizonyítékok gyűjtésére.

Nagy erőkkel építi a katonaság a lévédelmi óvóhelyeket

Kedden megkezdték a légvédelmi óvóhelyek építését az ukrán határon található, Duna-parti Plauru községben, ahol múlt héten feltehetően az orosz hadsereg által használt, lezuhant drónok darabjait találták meg.
A védelmi tárca közleménye szerint a munkálatokat a 10. utászdandár egy ötventagú különítménye végzi húsz munkagéppel. A katonák két, csaknem tíz méter hosszú, két méter széles és másfél méter magas óvóhelyet építenek előregyártott betonelemekből, amelyeket át fognak adni Ceatalchioi önkormányzatának.

hirek/2023/szeptember/mar-bunkereket-epit-a-roman-hadsereg-az-ukran-hataron-2.jpg
RO-Alert üzenetek

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) múlt csütörtökön fogadott el határozatot polgári védelemi létesítmények kialakításáról az orosz-ukrán konfliktusövezet közvetlen közelében. A CNSU arról is döntött, hogy a katasztrófavédelem a mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmezteti a lakosságot ha fennáll a veszélye, hogy háborúban álló felek által használt harci eszközök egyes alkatrészei román területre zuhannak.

hirek/2023/szeptember/mar-bunkereket-epit-a-roman-hadsereg-az-ukran-hataron-1.jpg
Robbant, vagy nem robbant?

Az ukrán határ közelében élő, a román média által megszólaltatott lakosok arra panaszkodtak, hogy az orosz hadsereg olykor több órán keresztül dróntámadásokat intéz a Duna túlpartján található, a gabonaexportban jelentős szerepet játszó ukrán folyami kikötők ellen. A román hatóságok a múlt hét elején még cáfolták, hogy ezek a támadások román területet is veszélyeztetnének, annak ellenére, hogy Kijev határozottan állította, videófelvételei vannak arról, amint a Duna romániai partján csapódott be és robbant fel egy orosz drón.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!