×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Újabb brit lehallgatási botrány

2012.10.24 - 10:22
Megosztás:
Újabb brit lehallgatási botrány

Újabb lapcsoportra terjedt ki a brit sajtóban kirobbant telefonlehallgatási botrány: ezúttal a Mirror-lapokat érte az a vád.

A Daily Mirror című baloldali tömeglap és vasárnapi testvérlapja, a Sunday Mirror, valamint a The People című bulvárnapilap ellen négy személy tett feljelentést a londoni felsőbíróságon. A feljelentők között van Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó-válogatott egykori szakvezetője. Hasonló panasszal fordult a bírósághoz Eriksson mellett Shobna Gulati, az egyik legnépszerűbb és legrégibb brit szappanopera-sorozat, az 1960 óta sugárzott Coronation Street főszereplője, Abbie Gibson, David Beckham futballsztár családjának egykori gyermekfelvigyázója és Gary Flitcroft, a Blackburn Rovers angol labdarúgóklub volt csapatkapitánya. A lapokat kiadó cég, a Trinity Mirror egyelőre csak annyit közölt, hogy nem értesült hivatalosan a keresetek benyújtásáról.

Az ügy tavaly pattant ki, miután kiderült, hogy a News of the World című — azóta megszüntetett — konzervatív vasárnapi brit bulvárlap munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív sztori reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutálisan megölt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az azóta elindított, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és sportolók.

Az ügy az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult, és David Cameron miniszterelnök utasítására magas szintű vizsgálat kezdődött az egyik legelismertebb brit jogi szaktekintély, Sir Brian Leveson, az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája vezetésével.

 

Cookie