×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Új megoldás a szemét kezelésére

2012.10.03 - 08:43
Megosztás:
Új megoldás a szemét kezelésére

Felkeltette a Szatmár Megyei Tanács képviselőinek figyelmét az a kedden bemutatott új spanyol technológia, amely a háztartási hulladékot energia nyerésére használja, és automatikusan válogatja külön.

Kedden a háztartási hulladék feldolgozásának új és modern technológiáját mutatták be Szatmárnémetiben a Környezeti Nevelési Központban. Vasile Kramer, a spanyol Ambiensys nevű vállalat képviselője a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség meghívására érkezett városunkba, hogy bemutassa a vállalat által kifejlesztett technológiát, és amelyet június 19-én az Európai Parlamentben is bemutattak a „Globális európai politika elfogadása a hulladék kezelésére” elnevezésű konferencián. A Zöld Ház konferenciatermét teljesen betöltötték az érdeklődők, a kormánybiztosi hivatal, a megyei tanács, polgármesteri hivatalok képviselői, de jelen voltak a megyében működő köztisztasági vállalatok, illetve a hulladék kezelését és szállítását végző cégek képviselői is, valamint a környezetvédelem területén tevékenykedő szakemberek. Adrian Ştef, a Megyei Tanács elnöke felszólalásában kiemelte, megyénkben is komoly problémát jelent a lakossági hulladék elhelyezése, kezelése. Csökkenteni kell a szamosdobi szeméttelep celláiban elhelyezett szemét mennyiségét, hiszen ha a jelenlegi cella megtelik, újat kell megnyitni. „A megyei tanács több vállalattal is felvette már a kapcsolatot, amelyek a lakossági szemét kezelésének különböző lehetőségeit ajánlották fel, de azok nem kínáltak megoldást a mi problémánkra. Mi szeretnénk megtalálni a legéletképesebb megoldást”, hangsúlyozta a megye vezetője, amit Claudiu Ardelean, a szeméttelep vezetője is megerősített, elmondta, a szamosdobi szeméttelepen fizetni kell a hulladék elhelyezéséért, de sokba fog kerülni a jelenleg működő cella bezárása és egy új megnyitása is, ugyanakkor a törvény szerint évente 15 százalékkal kell csökkenteni a tárolóban elhelyezett szemét mennyiségét. Ez a Barcelonában alkalmazott eljárás egy lehetséges utat jelenthet a probléma megoldására, jelentette ki a szeméttelep vezetője.

Megoldást kínálhat

A technológiát Vasile Kramer, a spanyol Ambiensys nevű vállalat képviselője mutatta be. Elmondta, Barcelonában nyolc éve működtetik ezt a rendszert, de csak három éve sikerült az összes uniós engedélyt beszerezniük a technológiára, ezzel indokolta, hogy ez ideig viszonylag kevés ilyen rendszert üzemeltek be. Ezek Spanyolországban, Olaszországban, Marokkóban és Argentínában működnek. A technológia abból áll, hogy a háztartási szemét válogatatlanul kerül be egy reaktornak nevezett tartályba, ahol 160 Celsius-fokon és magas nyomáson kezelik, amikor hő- és elektromos energia szabadul fel. A kezelés során száraz anyagok keletkeznek, ezeket automatikusan válogatja külön a rendszer. A hőkezelés során keletkezett anyagok 55%-a szerves rost, amely felhasználható nem élelmiszerek termelésére használt talajok trágyázására (erdő, virágkertészet, golfpálya), és 30%-a üzemanyagforrás. A rendszer szétválogatja a különböző anyagú darabokat, így szelektálódik a pillepalack, fa, bőr, textil, műanyag, fémek, kerámia, üveg, amelyeket azután újrahasznosítanak. Az is elhangzott, hogy a megyében egy ilyen szerkezet beüzemelése 18-20 millió euróba kerülne. Végezetül Adrian Ştef és a szeméttelep üzemeltetői kijelentették, lehetőséget látnak arra, hogy a továbbiakban partnerséget alakítsanak ki a spanyol vállalattal, ugyanakkor felmerült annak lehetősége is, hogy Spanyolországba utazzanak, ahol közvetlen ismereteket szerezhetnek a technológiáról. Elmondták, azt is meg kell vizsgálni, milyen módon szerezhet a megye finanszírozást egy ilyen léptékű beruházásra, akár európai alapok lehívásával.

Pándi Annamária

 

 

 

Cookie