×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Új főtér: nincs műemlékvédelmi eljárás

2021.05.19 - 10:28
Megosztás:
Új főtér: nincs műemlékvédelmi eljárás
Fotó: A szerző felvétele
Nem indítanak eljárást annak eldöntésére, hogy műemlék-e az új főtér, így folytatódhat a 17 millió lejből megvalósuló beruházás.

A szatmárnémeti új főtér felújítását célzó beruházás számára kedvező döntést hozott a kulturális minisztérium regionális urbanisztikai bizottsága: nem állítják le a munkát. Nem hivatalos információnk van az ügyben, egész pontosan nem tudjuk, hogy szól a műemlékvédelmi szakemberek és építészek döntése, de az biztos, hogy nem indítanak eljárást azért, hogy eldőljön, műemlék-e a szatmárnémeti új központ. Ha megindult volna az eljárás, le kellett volna állítani a munkát addig, amíg dűlőre nem jutnak az építészek a létesítmény besorolását illetően, és jogerős döntés nem születik, hogy milyen besorolást kap.

Tavaly novemberben kezdték el az új főtér felújítási munkálatait, februárban álltak elő egy bukaresti építészkamara tagjai, hogy meg kellene vizsgálni, nem érdemes-e a műemléki rangra a tér és közvetlen környezete. Az ügyön azóta rágódtak a szakemberek, ám a munka szerencsére nem állt le, a mostani döntésre volt szükség ahhoz, hogy a szakma tartózkodó hozzáállásáról hivatalos döntés is szülessen, ne induljon műemlék-besorolási eljárás. P. Cs.

 

 

 

 

Hitelfelvételről döntöttek Nagykárolyban
A Nagykárolyi Helyi Tanács tagjai tegnapi rendkívüli ülésükön elfogadták, hogy a város fejlesztését célzó projektek finanszírozására 25,36 millió lejes hitelhez folyamodjon az önkormányzat.
Nagybányai Magyar Napok — immár 16. alkalommal
16. alkalommal rendezik meg szeptember 13. és 19. között a nagybányai Főtér Fesztivált a Cinteremben. A Nagybányai Magyar Napokra várják a Szatmár megyei érdeklődőket is.
Zárás előtti utolsó ócskapiac
Szatmárnémeti önkormányzatának döntése értelmében augusztus elsejétől elkezdődik az ócskapiac-felújítás, ezért tegnap volt az idei nyári szezon utolsó vására a megszokott helyen.
Cookie