×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Ügyészi vizsgálat indult, az olasz szakszervezetek tiltakoznak

2013.02.04 - 11:22
Megosztás:
Ügyészi vizsgálat indult, az olasz szakszervezetek tiltakoznak

Az olasz ügyészség vizsgálatot indított, az olasz légiforgalmi szakszervezetek pedig sztrájkot hirdettek a szombat este a római fiumicinói repülőtéren bekövetkezett baleset miatt. A Carpatair román légitársaság gépe kisiklott a leszállópályáról.

 

"Úgy látszik, az Alitaliának többet ér a megtakarítás mint az utasok és a személyzet biztonsága" - hangoztatta az olasz légiforgalmi dolgozók szakszervezete, mely hétfőre 24 órás sztrájkot hirdetett meg a Carpatair belföldi járatokon való repülése ellen.

A szakszervezet szerint az Alitalia megtévesztette utasait, akik az olasz légitársaságnál vettek jegyet, de tudtuk nélkül román géppel és román személyzettel repültek.

A román légitársaság "nem garantálja a megbízhatóság és a biztonság által megkövetelt feltételeit". Mióta 2012 februárjától a légitársaság három olasz belföldi járaton repül, a Carpatair gépeivel több baleset is előfordult. Idén januárban is már két alkalommal műszaki meghibásodás történt a román gépeken - hangsúlyozta a szakszervezet az Alitalia és a Carpatair közötti szerződés azonnali felbontását követelve.

Az olasz utaskísérők szövetségének (Avia) elnöke hangsúlyozta, hogy miközben több ezer olasz légiforgalmi dolgozó munkanélküli segélyből él, az Alitalia külföldi munkaerőt dolgoztat.

A szombat este a Pisaból érkező és a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtér leszállópályájáról kisiklott gép - amelynek elsősorban futóműve károsodott meg - még a pályán áll. A repülőtér forgalma újraindult.

Az Alitalia közleménye szerint a viharos szél okozta a balesetet. Az olasz polgári légiközlekedésért felelős igazgatóság (Enac) szerint a "szél erős volt, de ettől még a repülőnek nem kellett volna kisiklania".

Az olasz repülésbiztonsági hivatal (Ansv) és a területileg illetékes Civitavecchia ügyészsége vizsgálatot indított és lefoglalta a gépet.

Az Alitalia vasárnapi bejelentése szerint 46 utas, 2 pilóta és két légikísérő utazott a gépen. Hét személyt ápolnak kórházban, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes, egyiküket megműtötték. Olasz sajtóértesülések szerint az egyik román utaskísérőt operálták meg.

Cookie