×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Úgy tűnik, a Fidesz–KDNP nyert

2022.04.04 - 08:37
Megosztás:
Úgy tűnik, a Fidesz–KDNP nyert
Magyarország választott, s bár úgy tűnt, a részvételi arány elmarad a négy évvel ezelőttitől, végül a szavazásra jogosultak 67,8%-a voksolt — az erdélyi konzulátusokon is sorok alakultak ki.

Lapzártánkkor, még relatív alacsony szavazatfeldolgozottságnál nagy Fidesz-előnyt mutattak a hivatalos adatok — a Medián közvélemény-kutató ügyvezető igazgatója, Hann Endre közvetlenül az urnazárást követően az egyik közszolgálati televízióban úgy nyilatkozott: felmérésük szerint a Fidesz–KDNP nyeri a választásokat, de nem kétharmaddal, 121 mandátumhoz juthat, a DK 21 mandátumra számíthat, a Jobbik 16-ra, a Momentum 15-re, az MSZP 12-re, a Párbeszéd pedig 8-ra. 
Ahogy a szavazatok feldolgozottsága nőtt, úgy lett egyre nagyobb a Fidesz fölénye is — annak ellenére, hogy reggel, az urnák nyitásakor a részvételi adatok jócskán elmaradtak a négy évvel ezelőtti országgyűlési választásokétól, s ez az elmaradás csak a déli órákra csökkent. Az 50 százalékos lélektani határt pedig kora délután lépte át a részvételi arány, a szavazókedv továbbra is növekedett, és megközelítette a négy évvel ezelőttit, kora estére pedig a választásra jogosultak 67,8 százaléka járult az urnák elé. A kettős állampolgársággal rendekező romániai magyarok közül is sokan adták le voksukat, sorok alakultak ki mind a kolozsvári, mind a csíkszeredai főkonzulátusnál — utóbbi helyszínre több mint kétezer átjelentkezőt vártak — de több nyugat-európai országban is sorban álltak a szavazni akarók a konzulátusok épületeinél. Az urnák zárását követően, romániai idő szerint 21 órakor a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházában elkezdődött a levélszavazatok feldolgozása is — a választás éjszakáján az NVI várhatóan közli az előzetes eredményeket, ám a végső, hivatalos eredményre ezúttal is várni kell. A végeredményt a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg, az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én hirdetik ki. SZFÚ