×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Turos: kizárt bármiféle együttműködés az AUR-ral

2021.04.07 - 19:17
Megosztás:
Turos: kizárt bármiféle együttműködés az AUR-ral
Fotó: Szatmár megyei RMDSZ
Az RMDSZ-szel lépne szövetségre az AUR — ráadásul „az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének megkeresésére” — az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságjogainak védelmében.

Színre lépésük óta számtalan meglepő vagy épp megdöbbentő kijelentés hangzott már el a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusainak részéről — legutóbb tegnap, amikor az alakulat társelnöke s egyben a határon túli románok ügyeivel foglalkozó szenátusi bizottság elnöke, Claudiu Târziu szenátor sajtótájékoztatóján bejelentette: példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, és szorgalmazza, hogy pártja lépjen szövetségre az RMDSZ-szel az ukrajnai románok és magyarok védelmében. „Magyar barátainknak szintén van kisebbségük Ukrajnában, vannak iskoláik, gimnáziumaik, magyar nyelvű egyetemi tanszékeik, kulturális tevékenységekre elkülönített pénzük, jelentős összegek. A lehető legkomolyabban fontolgatom, válaszként az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének megkeresésére, hogy szövetségre lépjünk az RMDSZ-szel az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságainak védelmében” — mondta Târziu.

Az AUR — amelynek másik társelnöke, George Simion a tavaly decemberi választások után azt mondta, hogy megszüntetné az etnikai alapon szerveződő pártokat, beleértve természetesen az RMDSZ-t is — politikusa állította, hogy „komolyak a szándékai”, és a nyilatkozatát nyilvános felkérésnek szánta a párbeszédre a szövetség létrehozása érdekében. „Véleményem szerint Magyarország kivételes politikát folytat a határokon kívüli magyarok védelmében, ez egy modellértékű program más olyan államok számára is, amelyeknek fontosak a határain kívül, kisebbségben élő nemzettársaik” — fogalmazott. Hirtelen felbuzdulása pedig annak (is) köszönhető, hogy nemrég meglátogatta az Ukrajnához tartozó Észak-Bukovina román közösségét, amelynek vezetői arra panaszkodtak, hogy a román állam már nem folyósítja az ösztöndíjat a románul tanuló diákok számára. Az összeg az idei költségvetésben sem szerepel, az erre vonatkozó módosító javaslatot ugyanis leszavazták — tette hozzá Claudiu Târziu.

„Soha semmiféle együttműködés esetleges lehetősége nem merült fel az AUR-ral. Ez kizárt dolog!” — cáfolta meg Târziu szavait megkeresésünkre Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. „A javaslatot nem lehet komolyan venni egy olyan politikai alakulat részéről, akik külföldön kisebbségbarát szerepet játszanak, itthon pedig kisebbségellenesek. Az RMDSZ eddig is, és ezután is kiáll az ukrajnai magyar és román közösségek mellett és támogatja törekvéseiket, hogy kisebbségi jogaikat érvényesítsék” — hangsúlyozta.

Szabó Kinga Mária

Cioloş: nem zárjuk ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerda esti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem zárja ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét.
Ciolacu: Bízom benne, hogy Cseke Attila sikeressé teszi a harmadik PNDL-t
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta az RMDSZ kongresszusán, bízik abban, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter 'sikeres programmá teszi a harmadik PNDL-t'.
Magyar közösségként, a szülőföldön megmaradni
Az RMDSZ-nek a bukaresti kormányzati munka során sem szabad megfeledkeznie a közösségépítésről és arról, hogy a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv — hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
Cookie