×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Türelem is kell a határátkeléshez

2021.08.28 - 08:29
Megosztás:
Türelem is kell a határátkeléshez
Visszaindultak második otthonuk felé a romániai vendégmunkások, ugyanakkor nagyon sok hazánkfia is most indul nyaralni — már péntek reggeltől bedugultak a megye határátkelői.

Akárcsak augusztus elején, most is hosszú kocsisorok kanyarogtak a petei és csanálosi határátkelő sávjaiban, de míg akkor a bejöveteli, most a kilépési oldalon — két-három hétnyi szabadság és itthonlét után visszaindultak Európa különböző országaiban lévő, második otthonuk felé a vendégmunkások, ugyanakkor nagyon sok hazánkfia most indul nyaralásra vagy a szabadabb kiruccanások végét jelentő iskolakezdés előtti utolsó nagyobb külföldi kirándulásra.
Tegnap már a kora reggeli órákban sorolós-araszolós várakozással voltak kénytelenek szembesülni mindkét átkelőpontnál az útra indulók — Peténél a hat sávon zajló kiléptetés ellenére közel három órát, míg Csanáloson három kilépő sávban bő másfél órát kellett várakozni, de adott pillanatban még Érmihályfalva is bedugult (sokan meghallgatták a határrendészet kérését, és azt az átkelőt célozták meg a gyorsabb átkelés érdekében, aminek persze komoly torlódás lett a vége). Nem volt egyszerűbb az átkelés Nagylaknál sem: a Nagylak II autópálya-határátkelőn nyolc ellenőrzési sávot nyitottak meg a személygépkocsi-forgalomnak, de a várakozási idő így is meghaladta a három órát, és ugyancsak ennyit kellett várni Nagylak I-nél is, ahol négy sávon zajlott a kiléptetés. Késő délutánra valamelyest csökkentek a várakozási idők, de Peténél továbbra is vörös kód (60 percnél hosszabb várakozási idő), Csanálosnál pedig sárga kód (30–60 perc közötti várakozási idő) volt érvényben. A határrendészet összesítése értelmében egyébként az augusztus 20–27-e közötti héten csak a petei határátkelőn 17 000 járműben 51 000 utas haladt át, ebből 32 240-en kiléptek az országból.
És sajnos a határon átingázók számára sincs változás a Nagypeleske–Zajta átkelő délelőtti-délutáni állandósítása kapcsán; mint Altfatter Tamás kormánymegbízottól megtudtuk: a labda továbbra is a magyar félnél pattog, s bár minden hivatalos okirat és dokumentáció annak birtokában van, még mindig nem született döntés vagy válasz a részéről.

Inkább kerüljenek, mint várakozzanak!

Megkeresésünkre Iulia Stan, a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség szóvivője elmondta: ami módjukban áll, azt megteszik annak érdekében, hogy gördülékenyebbé tegyék az átkelést és csökkentsék a várakozási időt, maximális kapacitáson működtetik a kilépést (vagyis Peténél hat, Csanálosnál három sávon), ameddig az csak szükséges — ugyanakkor változatlanul arra kér mindenkit: indulás előtt tájékozódjanak a kiszemelt/megszokott átkelőpont zsúfoltságáról a határrendészet honlapján (https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline), illetve vegyék igénybe az érmihályfalvi, székelyhídi, borsi átkelőket is! Az ajánlást érdemes megfogadni, hiszen az utóbbi két helyen pénteken egész nap 10–15 perc volt a várakozási idő.
Mint arról korábban már beszámoltunk, nem véletlen a petei (akárcsak a Nagylak II) átkelőpont szinte folyamatos túlzsúfoltsága, hiszen azon és Mátészalkán keresztül máris az autópályára jutunk, viszont a mostani csúcsforgalmak esetén érdemesebb kerülőutat választani a többórás araszolás helyett — annál is inkább, mert a torlódások nem érnek véget a román-magyar határnál: tegnap az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál, a magyar-osztrák határszakaszon a kilépésre várakozó gépkocsisor hossza meghaladta a 2 kilométert, s szombat-vasárnapra ennél jóval hosszabb torlódásra készül a hatóság.

Szabó Kinga Mária

 

Megközelítőleg 100.000-en lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 100.000 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 35.400 gépkocsival (ezek közül 15.200 teherszállító járművel) - tájékoztatott szombaton az országos határrendészet (IGPF).
Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél
Tovább zajlik a nyomozás és tovább dagad a botrány a petei vámban működő oltóponton gyártott hamis igazolványok ügyében — újabb gyanúsítottakat, köztük még egy asszisztensnőt állítottak elő.
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Cookie