×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Turcan: A munkaügyi felügyelők 51 millió lej értékben szabtak ki bírságokat feketemunka miatt

2021.08.27 - 15:06
Megosztás:
Turcan: A munkaügyi felügyelők 51 millió lej értékben szabtak ki bírságokat feketemunka miatt
A Munkaügyi Felügyelőség 51,1 millió értékben szabott ki bírságokat az év első hét hónapjában a dolgozóikat feketén foglalkoztató cégekre, az adóhivatalnak (ANAF) azonban az összeg nagy részét nem sikerült behajtani - mondta pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Turcan tájékoztatása szerint tavaly a be nem jelentett munkavégzés miatt kiszabott bírságok összértéke 101 millió lej volt. Az idei év első hét hónapjában 39.795 ellenőrzést végeztek a be nem jelentett munkavégzés leleplezése érdekében, és 1816 munkáltatót büntettek meg összesen 51,1 millió lej értékben.

A minisztérium és a munkaügyi felügyelőség országos kampányt indított a feketemunka leküzdésére.

A miniszter kifejtette: mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak meg kell érteniük, hogy a fekete vagy szürke munka nem segít, hanem árt nekik. Ennek kapcsán tárgyalásokba kezdtek a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, és az elkövetkező időszakban számos közös javaslatot fognak előterjeszteni - tette hozzá.

Románia az első helyen áll Európában a minimálbérért dolgozó munkavállalók számát tekintve: 1,6 millió ember van ilyen helyzetben. Idén 120.000 új munkahely jött létre, az ezeket betöltő emberek közül 47.000-en minimálbérért dolgoznak. 'Az elmúlt 10 évben ötszörösére nőtt a minimálbéres munkavállalók száma. Ezek aggasztó adatok' - jelentette ki a miniszter.

Turcan elmondta, a leghátrányosabb helyzetben a munkavállaló van, mert őt érinti, amikor nyugdíjba megy, vagy amikor hitelt akar felvenni. Ugyanakkor a feketemunka az állami költségvetésre és a gazdasági környezetre is negatív hatással van.

Külön gondot okoz, hogy a be nem jelentett munkáért kiszabott bírságokat sok esetben nem sikerül behajtani, erre megoldást kell keresniük az ANAF illetékeseivel közösen - mondta még a miniszter.

A legtöbb be nem jelentett munkavégzésre az építőiparban, a sütőiparban, a védelem és biztonság, a raktározás és szolgáltatás, a mosodák, a kereskedelem, a közjegyzők, az ügyvédi irodák és az építészet területén bukkantak rá az ellenőrök.

Az ellenőrzési kampány decemberig tart. Minden héten ellenőrizni fognak egy-egy olyan ágazatot, ahol magas a be nem jelentett munkavégzés előfordulása. Dantes Bratu munkaügyi főfelügyelő úgy nyilatkozott, hogy az átfogó kontrollt az építőiparban, a pékségeknél, illetve az őrző-védő cégeknél kezdik.
AGERPRES

Megbírságoltak négy gázszolgáltatót, mivel emelni akarták a rögzített áras szerződésekbe foglalt díjakat
Összesen 2,7 millió lejre bírságolt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) négy gázszolgáltatót, amiért azok a rögzített áras szerződések hatálya alatt emelni akarták a díjakat.
95 ezer lejre bírságolt a környezetvédelmi őrség
Ötvennyolc ellenőrzést végeztek szeptemberben az Országos Környezetvédelmi Őrség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársai, a vizsgálódások nagy része be nem ütemezett volt.
Súlyos bírság jár annak a munkáltatónak, aki harminc napnál többet késik a bérek kifizetésével
Sürgősségi rendelettel módosította hétfői ülésén a kormány a munkatörvénykönyvet. E szerint alkalmazottanként 8.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújthatók a munkáltatók a foglalkoztatottak munkaviszonyának részleges eltitkolása miatt - számolt be Raluca Turcan a kabinet hétfői ülése után.
Cookie