×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Túrázók nincsenek, tennivaló annál inkább

2020.05.07 - 10:37
Megosztás:
Túrázók nincsenek, tennivaló annál inkább
Újabb két, hivatalos engedélyeztetés alatt álló túraútvonalat készítettek elő a majdani kirándulóknak a hegyimentők — a megerőltetés nélküli, könnyű útvonalak egyike Tamás várának maradványaihoz, a másik pedig a megye egyik legszebb és leglátványosabb vidékére vezet.

Az újjáéledő természet üde-friss szépségében a kijárási korlátozások miatt most még sajnos egyetlen túrázó sem gyönyörködhet, a Szatmár Megyei Salvamont Hegyimentő Közszolgálat tagjai azonban töretlen energiával és fáradságot nem ismerve — a legtöbbször komoly kétkezi munkával — készülnek, hogy a szigorítások enyhítése után két újabb túraútvonalon lehessen biztonságosan kirándulni.

Az egyik útvonal a Szatmárnémetitől körülbelül 45 kilométerre lévő Batarcs községből, pontosabban Tamásváralja határából (a pálinkafőzdék közeléből) indul, és gyönyörű erdei útvonalon a Várhegyig vezet, ahol az egyetlen Szatmár megyei hegyi vár, a XIII. századi Tamás várának maradványai találhatók (amelyet a megyei múzeum régészei tártak fel és kutattak). A könnyű útvonal minden korosztály számára ajánlott, sem különösebb fizikai erőnlétet, sem speciális felszerelést nem igényel, hiszen alig 150 méteres szintkülönbséggel kell számolni, s a teljes táv (oda- vissza) megtétele körülbelül háromórás kirándulást jelent.

A másik túraútvonal tulajdonképpen egy „körút”, amely a piros keresztes útvonalat — megye egyik legszebb turistaútvonalát — és a piros háromszög útvonal alsó szakaszát fogja egybe, Luna-borkúttól a Trestia-forrásig, valamint a sífelvonó parkolójától a Soci-tisztásig. Ez is egy könnyű, de látványban annál gazdagabb útvonal, hiszen mentén két panoráma-kilátópont is található, s korosztálytól, fizikai erőnléttől függetlenül mindenki végigjárhatja, annál is inkább, mivel a 3 és fél, 4 órás túra során két forrásnál, valamint egy kialakított pihenőhelyen is szusszanhatnak a kirándulók. S bár a nyomvonal még nincs teljes egészében kialakítva, biztonságosan végigjárható, a jelzések, iránymutatók már el vannak helyezve.

A hegyimentők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a túrázók elmaradása miatt az egyébként a Nagy-Bráda-völgy környékén tanyázó medve élelemszerzés céljából egyre távolabbra elkóricál a háborítatlan természetben, s már a lunaforrási panziók közelében is látták felbukkanni — épp ezért arra kérnek mindenkit: a szigorítások enyhítését követően senki ne vállalkozzon magányos túrázásra, sziklamászásra a hegyen, inkább két- vagy háromfős csoportokban induljanak útnak, a kialakított-kijelölt útvonalakon.

„Ne feledjék, a hegyimentőcsapatok az önök barátai, bármerre túrázzanak is a megye vagy az ország hegységeiben; ha bajba kerülnek, azonnal riasszák őket a 112-es egységes segélyhívón, illetve indulás előtt tudjanak meg minden információt a kiszemelt hegyvidékről, szikláról vagy csúcsról az Országos Salvamont Diszpécserszolgálaton keresztül (telefon: 0372.126.668 vagy 0SALVAMONT), valamint a SALVAMONT-Vodafone applikáció használatával!” — fogalmaz Alex Costin (aki nemcsak jól képzett és felkészült hegyimentő, de az Országos Hegyimentő Iskola kiképzőtanára is).

Szabó Kinga Mária

Könnyen áttévedhetünk Ukrajnába
Az Avas-hegység egész vonulatán, Nagytarnától kezdődően a Huta-hágóig végigvezet az román-ukrán zöldhatár — ha arra kirándulunk, pár dologra kiemelten figyelnünk kell, int a hegyimentő-szolgálat.
A Salvamont több mint 650 bajbajutott személyen segített augusztusban; hat ember a hegyekben lelte halálát
Augusztusban 650 bajbajutott emberen segítettek a hegyimentők - tájékoztatott a romániai Salvamont.
Otthon van az a turista, akit szombat estétől keresnek a Prahova megyei hegyimentők
Otthon van az a 36 éves túrázó, akit szombat estétől keresnek a hegyimentők, miután az egységes segélyhívószámon bejelentette, hogy eltévedt a Bucsecs-hegységben.
Cookie