×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Mi újság?

Túljelentkezés van a hámos szakosztályokba

2022.07.11 - 10:06
Megosztás:
Túljelentkezés van a hámos szakosztályokba
A szakosztályok kompetenciavizsgáiról az iskola honlapján találnak információkat a jelentkezők Fotó: hamjanos.ro
A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum pénteken tette közzé, hogy túljelentkezés miatt kommunikációs kompetenciavizsgát hirdet a kilencedik osztályba jelentkezők számára — olvasható az iskola honlapján.

A következő tanévben azon diákok, akik szakosztályba jelentkeztek, a következő szakokon tanulhatnak: autószerelő szak/duális képzés, elektronikai műszerész szak/duális képzés, szakács és pincér szak — minden osztályban 12 hely áll a diákok rendelkezésére.
A kommunikációs kompetenciavizsgán román nyelv és irodalomból, valamint magyar nyelv és irodalomból is kapnak kérdéseket a diákok. A pontos tételsorozat az iskola honlapján található meg. A vizsga a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban lesz július 14-én 9 órától.

Jól teljesítettek az érettségin a szakiskolák

Az edupedu.ro oldal egy Top 50-es besorolást készített a romániai szakiskolákról annak függvényében, hányan jelentkeztek a szakosztályok tanulói közül az idei érettségi nyári szakaszára. Az 50, legtöbb érettségizővel rendelkező szaklíceum felsorolásába három Szatmár megyei iskola is bekerült — de fontos megjegyezni, hogy a listát összeállítok csak azon tanintézményék számadatait hasonlították össze, ahol az iskola nevében szerepel a szaklíceum megnevezés (a kollégiumok, iskolaközpontok, ahol elméleti oktatás is zajlik, nem kerültek be az összehasonlításba). 
A kifejezetten csak szakosztályokkal rendelkező iskolák körében megyénkben a három, legtöbb érettségizővel rendelkező szaklíceum a következő: az avasfelsőfalui Ioniţa G. Andron Szaklíceum, a nagykárolyi Iuliu Maniu Szaklíceum és a tasnádi szaklíceum. Az eredmények számokban kifejezve: az első helyen a Prahova megyei Victor Slavescu Szaklíceum végzett, ami Ploieşti-en található — itt 217 beiratkozott érettségiző diák volt, míg a szatmári líceumokban ez a szám a következő: Avasfelsőfaluban 76, Tasnádon 58, Nagykárolyban 46. Ami az átmenési arányokat illeti, az avasfelsőfalui diákok több mint 50 százalékának, a nagykárolyi diákok 60 százalékának, míg a tasnádi szaklíceumos tanulók több mint 40 százalékának sikerült az érettségi nyári szakaszát teljesítenie.

Járay Zsanett

Nyílt napot szerveznek a Hámban
Leendő IX. osztályos diákoknak szerveznek nyílt napot szerdán a szatmárnémeti Hám János Katolikus Teológiai Líceum és Szakiskolában, amelynek során az iskola mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a diákok.
A Hám Jánosban is a forradalomra emlékeztek
Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc előtt tisztelegtek a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tagjai – az éneklés és szavalatok mellett az iskolában működő Rákóczi Szövetség középiskolai szervezetének tisztújítását is megtartották.
„Az életről szól ez a nap”
Tegnap ballagtak el a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Líceum XII. A. és XII. B. osztályos diákjai is, a felemelő búcsúünnepet a székesegyházban tartották pénteken a déli órákban.