×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Túlélésre való költségvetések

2022.07.28 - 14:00
Megosztás:
Túlélésre való költségvetések
Az önkormányzatok a létfenntartásra kell összpontosítsanak, a beruházások kárára Fotó: imf.org
A telet illetően a legjobbat remélik, de a legrosszabbra készülnek a szatmári polgármesterek, és a félévi költségvetés-kiegészítést várják. Szükségköltségvetés lesz, vagy beruházásra is futja majd?

Mint égből a mannát, úgy várják a Szatmár megyei polgármesterek az általuk vezetett községnek szánt költségvetés-kiegészítést; nagymértékben megnövekedett kiadásokra számítanak iskolák, óvodák, kultúrházak, illetve a polgármesteri hivatal és a közszolgáltatások fenntartása terén, a közvilágítás költségeiről nem is beszélve. Úgy néz ki, idén semlegesítve lesz az utóbbi évek technológiai váltása, amikor higanygőzös villanykörtékről LED-es közvilágításra tértek át; annyit drágult

az áram, hogy semlegesíti a beruházás várt költséghatékonyságát.
Nyári időszakban is olyan magas összegű villanyszámlákat kaptak a polgármesteri hivatalok, hogy két-három téli fizetni valónak is párját ritkítja — a szatmári polgármesterek nagy részének sajnos a létfenntartásra fog kelleni összpontosítania az előttünk álló télen, az egész éves beruházások kárára. A szatmári elöljárók arra számítanak, hogy augusztus folyamán lesz elfogadva az országos költségvetés-kiegészítés, amelynek nyomán szeptemberben lesz meg a megyei költségvetés-kiegészítés, amire szükség van ahhoz, hogy kiderüljön, melyik település mennyi pénzt kap a központi visszaosztásból az idei év második felére. Több pénznek kell lennie az államkasszában, mint volt tavaly, a drágulásokkal arányosan nő ugyanis az állami TVA-bevétel, a forgalom után befizetett adókból származó bevétel, nem beszélve az üzemanyagár-emelkedések következtében beérkező, nagyobb értékű illetékről. 
Amiből nem lesz több idén az államnak és jövőre még annyira sem, az a jövedelemadóból származó bevétel, a fizetés ugyanis az egyetlen dolog, ami nem növekedett az országban idén.

Ami csak az országos költségvetés-kiegészítés után fog eldőlni, és amely részletet magánál a költségvetés-kiegészítés elfogadásánál is jobban várnak a polgármesterek, az a kiegészítésnek az arányítása. Nagyon fontos részlet lesz, hogy a költségvetési tételekkel szabályozott pénzügyi dokumentum mennyi fenntartásra és mennyi beruházásra elköltött pénzről rendelkezik majd, ebből fog ugyanis kiderülni, hogy túlélésre kell berendezkedniük a polgármesteri hivataloknak, vagy fognak tudni jövőre kivitelezésre kerülő beruházásokat elkezdeni idén. Abban a megkérdezett polgármesterek egyetértenek, hogy a létfenntartáshoz szükséges összegek elő lesznek teremtve, és az olyan alapvető szolgáltatások, mint az éjszakai közvilágítás vagy az iskolák téli fűtése, meg lesznek oldva, ha a kutya kutyát eszik is.

Princz Csaba

Cookie