×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmár megye

Túl az első havazáson

2023.11.28 - 09:23
Megosztás:
Túl az első havazáson
Bemelegítésnek a hókotrók számára pont megfelelő volt a hétfő délután óta lehullott hó, ki lehetett főpróbára vinni a gépeket, lehetett látni élesben, hogy működik-e még a korábbi évek munkaszervezése.

Apró pelyhekkel indult meg, később már testesebbek hulltak, hol megállt, hol elindult az idei első Szatmár megyei havazás. Nulla fok körül hőmérsékletek mellett havazott, a dombos vidékeken tartósabbnak bizonyul egyelőre mint a megye síkvidéki részein. Még kedd hajnalban is esett, de szerencsére elejétől kezdve sem volt olyan intenzitású a havazás, hogy a munkagépek ne tudják felvenni a hóeséssel a versenyt.

Nulla fok fölött

Az olvadás is segített, nem maradt vékony hótakaró sem az aszfalton a hóekék után, a visszahullás is könnyedén elolvadt a reggelre egy fokosra melegedett burkolatokon. Latyakos, vizes úttesten, de hótól feketére tisztított felületeken lehetett munkába, iskolába menni kedd reggel. Téli viszonyok mellett, de járhatóak voltak a városi, a megyei és az országutak egyaránt.

Egyre ritkábban jártak a mentesítő gépek, mert kora délelőttre már három négy fokra melegedett a levegő és tiszta úttestekre fog megérkezni a szerda éjszakai fagy, mínusz hatot mondanak a meteorológusok csütörtök hajnalra. Remélhetőleg a járdák is tiszták lesznek ekkorra, vagy azért mert elolvad a hó, vagy mert nem várták meg az olvadást a tulajdonosok és a nap folyamán ellapátolták, eltolták, elseperték, hová mennyi hó jutott.

hirek/2023/november/img-4526.JPG
Tavaszias péntek

Csütörtökre már esőre, havas esőre fog váltani a havazás, a péntekről szombatra virradó hajnalon pedig már fagyni se fog, egy – két fok lesz az éjszakai minimum. Pénteken pedig már szinte tavaszias, lesz a hőmérséklet, december elsején tíz fok lesz a kora délutáni maximum, esővel.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2023/november/img-4528.JPG
„Edit” tudja, hogy mit csinálsz, miközben vezetsz
A középiskolások 38%-a használta telefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére. Tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon.
Rendszámfigyelő kerül majd a jelzőlámpákra
Nagy forgalomfejlesztési beruházásra készül a szatmárnémeti városvezetés, a címben szereplő rendszámfigyelő-rendszer csak az egyik, amit a jobb és biztonságosabb közlekedés érdekében akarnak a megyeszékhelyen bevezetni — amikor sikerül finanszírozást szerezni rá, a telepítések is elkezdődnek.
Késik a lakótelepi parkolók ügyintézése
Egy február 15-ére bejelentett, a szatmárnémeti parkolási felügyelet székhelyére is érvényes egésznapos áramszünet az Universului sétányon egy nappal kitolja a parkolásigénylési ügyintézést.