×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Továbbra is érvényben maradnak a távolsági konzultációk és az online vények

2020.05.08 - 14:29
Megosztás:
Továbbra is érvényben maradnak a távolsági konzultációk és az online vények
Továbbra is érvényben marad az az intézkedés, mely szerint az orvosok távolsági konzultáció során is kivizsgálhatják a pácienseket és elektronikus formában állíthatják ki a vényeket, jelentette be pénteken Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.

A kormány jóváhagyta a biztosítópénztárnak a 252-es kormányhatározatot módosító javaslatát, amely értelmében a CNAS a vészhelyzet idejére meghosszabbítja a szükségállapotban hozott intézkedések érvényességét, mondta el Cojan a DCNews-nak.

A CNAS elnöke szerint mind a háziorvosok, mind a szakorvosok kibocsáthatnak online vényeket.

Hozzátette, a CNAS keretszerződésébe a legközelebbi módosításkor be fogják vezetni a teledermatológia, telesebészet, telemonitorizálás kifejezéseket, és felveszik a sebészeti beavatkozások utáni megfigyeléseket a pénztár által támogatott orvosi szolgáltatások körébe.

Cojan szerint ezzel jelentősen csökkenthetők a költségek és a várakozási listák hossza, illetve növelhető az orvosi szolgáltatások minősége, azok folytonosságának biztosítása; a kórházak esetében pedig csökkenti a sebészeti beavatkotásokat követő megfigyelések miatti beutalásokat és nem utolsó sorban a kórházi ellátás időtartamát.

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie