×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Továbbképzésen vettek részt a nagykárolyi pedagógusok

2022.01.13 - 15:48
Megosztás:
Továbbképzésen vettek részt a nagykárolyi pedagógusok
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye
„A nevelés az élet szolgálata” — Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató előadásait hallgatva képezték tovább magukat a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum pedagógusai.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja január 7–8-ra továbbképzőt szervezett hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumba.

„A nevelés az élet szolgálata” elnevezésű pedagógiai képzést 2016 óta évente szervezik meg Nagyváradon. Idén 130 partiumi és erdélyi pedagógus, hitoktató részvételével zajlott a képzés. A meghívott előadó, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként kereste a választ arra a kérdésre, hogy hogyan tanítsanak-neveljenek úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjanak át a pedagógusok a következő generáció tagjainak.

hirek/2022/januar/13/kalazanci.jpg

A képzési program első napjának témája az okoseszközök használata volt, a Formál vagy rombol? kérdés köré gyűjtve a pró és kontra érveket.

„Online létezünk, vagy kapcsolatban vagyunk? A téma igen aktuális, sőt, egyre sürgetőbb. Az online világ egyrészt regiment jó dologra alkalmas, másrészt viszont számos káros következménnyel járhat. A legnagyobb veszélyt a függőség kockázata és a társkapcsolati viszonyaink átalakítása jelentheti, ami a magánéletünket, a munka világát és az Isten-kapcsolatunkat is jelentősen meghatározza. Ezért rendhagyó módon előre engedtük ezt a témát, hiszen ha nem tanuljuk meg időben, hogy miképpen lehet jól használni ezeket az eszközöket, lehet, hogy nemsokára nem nevelési kérdések megválaszolására, hanem a függőséggel kapcsolatos tanácsadásra lesz szükség. Az pedig egy másik szakma. Hol a határ? Mire jó, és mire nem való? Hogyan lehet tájékozódni ebben az útvesztőben? Ennek megértésében segített a tematikus délután, hogy a saját magunk és a ránk bízottak javát szolgálják ezek az amúgy kiváló találmányok, az okoseszközök” — vezette fel előadását a neveléskutató.

A szombat délelőtti előadások középpontjában az önazonosság, az identitástudat állt, kiemelve a rejtett veszélyeket, illetve azokat a jó gyakorlatokat, melyekkel a gyermekek és fiatalok önképének alakulását segíthetjük. Pécsi Rita a tudományos megközelítés mellett gyakorlati példákkal szemléltette a pedagógusok és a szülők, a családok helyes hozzáállásának, személyes példájának a jelentőségét a gyermekek nemi, nemzeti és vallási identitásának a formálásában, hogy fiataljaink felnőve erős gyökerekkel, biztos alapokon állva találják meg hivatásukat, helyüket a világban, a keresztény értékrend szerint értelmezzék a körülöttük zajló eseményeket, és így váljanak a társadalom felelős tagjaivá.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató négy évvel ezelőtt járt Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum Szülők Akadémiája programsorozata alkalmából, és remélhetőleg idén ismét vendégül láthatja az iskola és a város közössége. SZFÚ

 

A hűség és szeretet útja
Milyen jó lenne megtanulni Kalazanci Szent Józseftől az igazi, hűséges szeretetet — fogalmazott ft. Barta Barnabás mezőpetri plébános a szerzetesrend patrónusának ünnepén tartott szentmisén.
Támogatják a magyar nyelvű oktatást
„Jó volt megtapasztalni, hogy mások is foglalkoznak azzal, hogy a gyerekek magyar nyelvű oktatásban vegyenek részt (…) és ezt támogatják is” — mondta Szejke Ottilia, aki az elmúlt héten két szakmai konferencián is részt vett Magyarországon.
Az RMPSZ állásfoglalása a jelenléti oktatás újrakezdésének feltételei kapcsán
Bár az RMPSZ a járvány legyőzésének egyedüli hatékony eszközének a védőoltás felvételét tartja, aggasztónak és hátrányosan megkülönböztető jellegűnek ítéli meg, hogy az iskolai oktatás újrakezdésének egyedüli feltételeként a személyzet beoltottsági arányát határozták meg — írja állásfoglalásában a Szövetség.
Cookie