×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Külföld

Tovább erősödhetnek a magyar-román környezetvédelmi és vízügyi kapcsolatok

2021.06.10 - 07:17
Megosztás:
Tovább erősödhetnek a magyar-román környezetvédelmi és vízügyi kapcsolatok
Fotó: Pelsőczy Csaba
Nagy István agrárminiszter bemutatkozó látogatáson fogadta Tánczos Barnát, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszterét szerdán Budapesten tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) az MTI-t.

A miniszterek kezdeményezték a két ország közötti vízügyi és környezetvédelmi együttműködés elmélyítését. A tervek szerint továbbá hamarosan sor kerülhet a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság (KVB) újbóli összehívására is - mondta Nagy István.

Tánczos Barna az első országok között látogatott el Magyarországra miniszteri kinevezése óta.  A megbeszélés során a felek áttekintették a sokrétű és élénk magyar-román környezetügyi kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeit. A két miniszter többek között a határvizek védelméről, a vízgazdálkodásról és az erdőgazdálkodás területén szerzett tapasztalatokról is tárgyalt egymással.

Nagy István a megbeszélésen elmondta, hogy Romániához hasonlóan Magyarország is aktív szereplője a természeti környezet megóvását segítő programoknak. Hazánkban az állami erdőgazdaságok nemrég mintegy 6000 köbméter kommunális hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőkből a "Tisztítsuk meg az országot!" program keretében. Hozzátette, a nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 köbméter hulladéktól tisztították meg a sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket, valamint kiemelt természetvédelmi jelentőségű területeket, fokozottan védett fajok élőhelyeit a tavalyi évben.

A felek megállapították, hogy a környezetszennyezés közös régiós probléma, amelynek megoldására közösen kell válaszokat találni.

Továbbá egyetértettek abban, hogy a magyar V4 elnökség lehetőség a régiós érdekek erőteljes képviseletére az EU-ban, például az uniós zöld megállapodás, illetve a védett területek és az öntözésfejlesztés területén.

A miniszterek kifejtették, hogy mindkét fél számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködésének továbbfejlesztése, a Magyarország és Románia közötti kapcsolatok további erősítése - tájékoztatott közleményében a szaktárca.

MTI

Tánczos: Orvosolható problémákra világít rá a Kovászna megyei Ozsdola környékén lelőtt medve ügye
Orvosolható problémákra világít rá a Kovászna megyei Ozsdola környékén lelőtt medve ügye - jelentette ki kedd este a környezetvédelmi miniszter.
Tánczos Barna: Két kivizsgálás is folyamatban van a Kovászna megyében kilőtt medve ügyében
Két kivizsgálás is folyamatban van a Kovászna megyében kilőtt medve ügyében, az egyiket a Környezetvédelmi Őrség, a másikat az erdészeti őrség indította - jelentette ki szerda esti sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.
A környezettudatosságot erősítenék
A környezettudatos közlekedés népszerűsítése érdekében Romániában a környezetvédelmi minisztérium „zöld péntek” elnevezésű programot indít, amely arra ösztönzi az autósokat, hogy péntekenként környezetkímélő járműveket használjanak — jelentette be szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.
Cookie