×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmár megye

Történelmi tulipános eredmények Szatmárban

2024.06.10 - 18:07
Megosztás:
Történelmi tulipános eredmények Szatmárban
„Egyesek azt mondják, etnikai szavazás volt. Ajánlom figyelmükbe a másodikos mateket!” – 27 500 szavazattal történelmi eredményt ért el Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök pedig a szinte 65 000 szavazattal toronymagasan megelőzte legfőbb ellenfelét.


A június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választások szavazatainak teljes feldolgozása ugyan még nem fejeződött be, ám a hátralévő részarányok már csak a győztesek győzelmét erősítik tovább — mind Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, mind Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke megdöntötte önmaga négy évvel ezelőtti (és akkor is kimagaslónak számító) eredményét. 

Hétfő délutáni közös sajtótájékoztatójukon elsőként Pataki Csaba vázolta nagy vonalakban a megyebeli eredményeket: az RMDSZ 24 polgármesteri tisztséget tudhat magáénak a megyében, a bő három évtizedes partner Német Demokrata Fórum pedig négyet. Üröm az örömben, hogy a korábban Szatmárnémeti, majd Vetés községet nyolc-nyolc éven át vezető Ilyés Gyulának nem sikerült újráznia a polgármesteri tisztségért. 
Az európai parlamenti választások megyebeli eredményei egyértelműen bizonyították: a Szociáldemokrata Párt és Nemzeti Liberális Párt összefonódása nem jelent garanciát a győzelemre, ugyanis 10 000 vokssal kaptak kevesebbet, mint az RMDSZ EP-listája. 
És — szerencsére — nem jelent garanciát a győzelemre az uszítás és szítás sem, hiszen az országos szinten egyedinek minősülő PNL-AUR megyei tanácselnök-jelölt Adrian Cozma közel 25 000 szavazattal maradt le Pataki Csaba mögött. Az eddig feldolgozott szavazatok alapján Pataki Csabára 64 934-en (44,03%) voksoltak — ezzel pedig az októberben harmadik mandátumát kezdő megyei tanácselnök megdöntötte saját négy évvel ezelőtti rekordját is, akkor 52 300 szavazatot kapott. 
„Ezek a mostani eredmények egy nagyon határozott nemet jelentenek az uszításra. Persze egyesek már ma reggel azt mondták, hogy etnikai szavazás volt a szatmári magyarság részéről — ajánlom figyelmükbe a másodikos mateket!” – summázta tömören Pataki, megköszönve mindenkinek a bizalmat, ami „nagy öröm és nagy büszkeség, ugyanakkor nagy felelősség is számomra.” Mint fogalmazott, morális kötelességük lesz, úgy ahogyan eddig is, szolgálni a megyebeli magyar, román, német, roma, ukrán nemzetiségeket „szolgálni” , hiszen csak így biztosított a kiegyensúlyozott fejlődés

Az embereket érdekli a város sorsa 

Szintén megdöntötte önmaga négy évvel ezelőtti rekordját Kereskényi Gábor polgármester is, akire most 27 415-ön, 64,75% szavazott. A városvezető hangsúlyozottan köszönte a szatmáriaknak, hogy ilyen nagy számban (sokkal  többen, mint 2020-ban) mentek el szavazni, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az embereket érdekli a város sorsa. 
„Minden szavazóházban, még Szatmárzsadányban is, nyertünk. Ez a bizalom nem csak nagyon megtisztelő, de kötelez is. Köszönöm mindenkinek, aki a város fejlődésére szavazott és támogatta az RMDSZ-csapatot. Folytatjuk városunk fejlesztését és megvalósítjuk mindazokat a projekteket, amelyeket a választási kampányban megígértünk.” – hangsúlyozta. 
Természetesen nem hagyta szó nélkül a kampányban történt törvénytelenségeket sem, hiszen „Adrian Cozma parlamenti képviselőként első kellene legyen, aki betartja a törvényt. Ugyanakkor mély meggyőződésem, hogy a Nemzeti Liberális Párt nem jelent egyet ezzel a bizonyos személlyel. A szatmári politikának szüksége van a liberálisokra, de nincs mit beszéljünk a szélsőségesekkel! Nagy kár, hogy egy ilyen történelmi párt egy ilyen embernek a kezébe került.” – mondta. 

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!