×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Történelmi jelentőségű programkínálat

2021.09.03 - 19:00
Megosztás:
Történelmi jelentőségű programkínálat
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 12 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál / Fotó: www.iec2020.hu
A közmédia csatornáival a nézők is részesei lehetnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). Számos vallási témájú műsor készül a katolikus világegyház legnagyobb rendezvényére.

Szeptember 5. és 12. között Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, a katolikus világegyház legnagyobb rendezvényének zárómiséjét pedig szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be. Különleges és ünnepi alkalomnak számít, hogy Ferenc pápa személyesen is jelen lesz a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Legutóbb 21 évvel ezelőtt II. János Pál pápa vett részt személyesen nemzetközi eucharisztikus kongresszuson, egyébként a pápák legátus által képviseltetik magukat — olvasható a programfüzetben.

A közszolgálati csatornák szeptember 5–12. között élő közvetítések során számolnak be a legmeghatározóbb eseményekről, a legfennköltebb pillanatokról.
Történelmi jelentőségű és megismételhetetlen műsorfolyamot kínál nézőinek a közmédia, hiszen 1938 után ismét Magyarország ad otthont a NEK-nek. A világesemény egyik alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az eucharisztia. A közszolgálati csatornák amellett, hogy a helyszínekről követik az eseményeket, új műsorokkal, ismeretterjesztő és kulturális tartalmakkal is készülnek, nem csak hívőknek.
A Duna Televízión szeptember 1-jén új, 12 részes napi sorozat indult Őbenne címmel, amely kora délutánonként látható. Ismert személyek — mások mellett Rúzsa Magdi, Gianni Annoni, Szerednyei Béla — elsősorban a hitükről, személyes istenkapcsolatukról vallanak. Szeptember 5-én 8 részes liturgikus sorozat kezdődik. A Misztérium a római katolikus szentmise részeinek, történéseinek mélyebb értelmére világít rá, valamint ezek teológiai és spirituális mélységeibe is bevezeti a nézőket. Szeptember 6-tól a visszatérő Család-barát és az Almárium a rendezvényhez fűződő témákkal várja a nézőket. Hétköznap esténként a MindenkiNEK című stúdióműsorban összefoglalót láthatnak a nap legfontosabb eseményeiből. A képernyők előtt ülve élőben követhetik a maradandó élményt ígérő hétvégi programokat: a szeptember 5-i ünnepélyes megnyitót és szentmisét 15.50-től, valamint a szeptember 11-i szentmisét és eucharisztikus, gyertyás körmenetet 17.40-től. Szeptember 12-én 8.30-tól Ferenc pápa budapesti látogatását, így az ünnepi zárómisét is végig közvetíti a csatorna. A hétvége eseményei online is követhetők lesznek a Duna Facebook-oldalán.

Az M5 kulturális csatorna is a rendezvény rangjához méltó módon, kiemelten foglalkozik a nagyszabású programmal, annak múltjára való kitekintéssel is igyekszik megmutatni a jelentőségét. Szeptember 5–10. között 17.30-kor az 1938-as kongresszus résztvevőivel készült portréfilmeket mutat be Jobb jövődnek záloga címmel. Hétfőtől péntekig 20 órától a Librettó az ünnepség fényében ahhoz kötődő tartalmakat kínál, szó lesz a bibliai témák különböző művészeti ágakban való megjelenéséről, valamint a NEK aktualitásairól. Szeptember 6-án 22.00 órától a Ferenc, a nép pápája című kétrészes életrajzi filmet láthatják a nézők. Az Estéli zsoltárban az esemény ethoszához kapcsolódó versek hangoznak el. A csatorna az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából 52 héten keresztül 52 istenes verssel készült.

A Kossuth Rádió is a vallási és kulturális tartalmakra helyezi a hangsúlyt. Olyan szempontokból közelíti meg a témát, amik mindenki számára értékes tartalommal szolgálnak. A műsorokban bemutatkoznak a háttérben dolgozó önkéntesek és a NEK-hírnökök is, valamint a tudomány és vallás viszonyában is választ kaphatnak a hallgatók arra a kérdésre, vajon tudományosan lehet-e bizonyítani Isten létét. Szeptember 5-én a Vasárnapi Újságban szó lesz az esztergomi Teológiai Szimpóziumról, és interjút hallhatnak Erdő Péter bíborossal. 11.05-kor a Találkozz élőben Jézussal! című portrésorozatban újabb exkluzív beszélgetés hangzik el a NEK egyik meghívott előadójával. A nyitómisét a Kossuth Rádió élőben adja, majd hétfőtől a NEK programjainak helyet adó Hungexpóról jelentkezik. Hétköznaponként 10.00-től 11.00-ig a Napközben című műsorban Veres András, Szerdahelyi Csongor, Székely János, Sajgó Szabolcs, Fábry Kornél és Böjte Csaba is megosztja gondolatait a hallgatókkal. A Kalendárium a NEK rangos kulturális programjait dolgozza fel. Szeptember 11-én az Országjáró stábja 11.00-től 13.00-ig a Margitszigeti Családi Napról számol be, majd 17.30-tól a szentmiséről, valamint a Kossuth térről a Hősök teréig tartó eucharisztikus, gyertyás körmenetről tudósít a csatorna. A műsorfolyamban a fő eseményeken túl felidézi az 1938-as kongresszus történéseit, összekötve a múltat és a jelent. Szeptember 12-e Ferenc pápa látogatásának jegyében telik, 12.30-tól a pápai szentmisét élőben közvetíti a rádió. A világeseménnyel és vallással kapcsolatos adások visszanézhetők a Bizony, Isten! YouTube-csatornán — írja közleményében az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

SZFÚ

Ováció és percekig tartó vastaps
Október 6-án Budapesten, a Nemzeti Színház által szervezett MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programjában szerepelt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Raszputyin című előadása, ami hatalmas sikert aratott.
Partiumi ízek a Vadászati Világkiállításon
Számos Szatmári Termék is ott lesz a budapesti világkiállítás keretében megszervezett mezőgazdasági és élelmiszeripari expón.
PNL-kongresszus/Florin Cîţu: a mai nap után a PNL egységesebb, erősebb lesz, mint bármikor
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombati kongresszusa után minden eddiginél erősebb lesz az alakulat, és elkezd készülődni a 2024-es választásokra — nyilatkozta a tisztújító kongresszus előtt a pártelnöki tisztségre pályázó Florin Cîţu.
Cookie