×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.49 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Torták seregszemléje Kaplonyban

2022.11.28 - 18:26
Megosztás:
Torták seregszemléje Kaplonyban
Immár hagyománnyá vált a kaplonyi cukrászok versenye és találkozója (Fotók: kaplony.blog)
Édesszájúak a kaplonyiak? Illetve talán még inkább igaz a következő megállapítás: szeretnek közösségben lenni, finom falatokat kóstolni a kaplonyiak. Ennek okán vasárnap ismét tortaversenyt tartottak a községben.

Színültig megtelt a kultúrház, ahol Gaja Irén köszöntötte a résztvevőket: „Nagy tisztelettel és örömmel üdvözlöm Önöket a Kaplony tortája elnevezésű rendezvényünkön! Immár a második alkalommal kerül rá sor. És bízom abban, hogy ezúttal is sokan kellemes ízekkel gazdagodnak. Mint ismeretes, tavaly hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a cukrász-seregszemlét. Tettük ezt annak jegyében, hogy Kaplony községben igencsak ügyes cukrászok vannak, minden nagymama, sőt, az édesanyák némelyike is finom tortát készít” – fogalmazott a rendezvény házigazdája.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/2.jpg

Az eredeti ötlet:

Magyarország tortája. Magyarország tortája immár több mint egy évtizede készül el az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, azóta a Miniszterelnöki Hivatal és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi. Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően számos cukrászdája árusítja.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/3.jpg

Hagyomány a süteményezés

A magyarországi példához igazodtak Kaplonyban is. „Lássuk hát: ki a legjobb cukrász 2022-ben Kaplonyban! Persze ezek csak szavak. Ugyan lesz fődíj, mind a torta, mind a sütemény kategóriában, és lesz némi díjazás is, azonban nem ez a lényeg. Hanem az a fontos, hogy készültek erre az alkalomra, hogy ennyien összegyűltünk, hogy örülhessünk egymásnak és a finom falatoknak” – fogalmaztak a szervezők. Az elképzelés az, hogy évről évre neves cukrászmester ítélkezik azon torták között, amelyeket a versenyre beneveznek. Jó tanácsokat is mondhat, javaslatokkal élhet. Az idei alkalom különlegessége az is – Csizmár Antal Tamás elképzelése nyomán –, hogy nem csak tortával, hanem a nagymama titkos receptje alapján elkészített süteménnyel is lehetett nevezni.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/4.jpg

Lássuk, illetve kóstoljuk meg tehát a sütiket is!

Ebben az évben a kaplonyiak vendége a székesfehérvári Saveur Cukrászda vezetője, Karetka Katalin. A meghívott cukrász arról is mesélt, hogy miért is foglalkozik egy ötgyermekes édesanya cukrászattal. Részletezte, milyen is egy nagyvárosi cukrászda. És persze beszélt a tortakülönlegességekről, amelyekkel az alkalomra készült.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/5.jpg

A nevezők az idén a következők voltak:

Máncz Andrea dobost, oroszkrémest, valamint málnás-citromos tortát készített, illetve Mária-csemegét mint süteményt; Rés Brigitta idén Magic 5 elnevezéssel készített tortakülönlegességet, valamint süteményként sajttortafalatkákat; Baumgartner Brigitta gesztenyés, mézeskalácsfűszeres, valamint diós grillázsos tortát készített, tésztaként pedig képviselőfánkot; Sradi Jázmin Kincső gesztenyés dióstortát, dobost, illetve lisztmentes áfonyás-málnás sajttortát; Szerény Mária citromtortával készült; Csizmár Henrietta és Csizmár Antónia újragondolt kindertortát készített, illetőleg nagyi háztetőjét sütemény gyanánt; Megyeri Csenge Sarolta mangóvaníliás tortát készített.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/6.jpg

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek

Ebben az évben a következő ítészek kóstoltak: Karetka Katalin, Leander ferences testvér, Erdős Csaba református tiszteletes, illetve Giurgiu-Kovács Mónika megyei tanácsos. Igencsak nehéz volt ítélkezniük. Minden versenyzőt arra kértek, hogy mondja el, milyen tortát nevezett, illetve, beszéljen arról, milyen tésztával, kinek a receptje alapján készült. Ezután a tortákból, illetve a süteményekből minden nevező vitt egy-egy szeletecskét a zsűri asztalához.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/7.jpg

Amíg az ítélkezés folyt, lehetett vásárolni a tortákból. A fehérváriak amúgy három nagyméretű tortát készítettek, az egyik a Szent Antal-templomot, egy másik a kaplonyi református istenházát ábrázolta, a harmadik pedig Kaplony címerét.

A rendezvény maga is nyeremény

Nos, igen hamar minden torta és sütemény elfogyott. Ezek alapján feltételezhető, hogy a rendezvény elérte a célját. A zsűri a következő eredményt állapította meg: különdíjat kapott Rés Brigitta a Magic 5 okán; a sütemények kategóriában Baumgartner Brigitta győzedelmeskedett a képviselőfánkkal; a fődíjat pedig Sradi Jázmin Kincső nyerte el a lisztmentes áfonyás-málnás sajttortájával.

hirek/2022/november/20221108-kaplonyitorta/8.jpg

A szervezők ezúton is gratulálnak mindannyi versenyzőnek! A nyerteseknek virággal kedveskedtek a rendezők, a két kategória (sütemény és torta) fődíjasa pedig 200, illetve 300 lejt vihetett haza.

Forrás: kaplony.blog