×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Nagykároly

Török fotóművész tárlata a Károlyi-kastélyban

2022.09.20 - 17:30
Megosztás:
Török fotóművész tárlata a Károlyi-kastélyban
„A fotózás teszi teljessé az életemet, olyan nekem, mint a levegővétel. ” - vallja a fotóművész (Fotó: Reha Bilir)
Az Euro Foto Art (AIEFA) nemzetközi fotósegyesület a Szatmár Megyei Múzeummal és a nagykárolyi Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Központtal közösen szervez fotókiállítást szeptember 21-én a Károlyi-kastélyban.

A szeptember 21. és október 5. között ingyenesen látogatható tárlaton 72 színes és monokróm fotográfiát lehet majd megszemlélni — az alkotások Reha Bilir, világszinten elismert török fotográfus munkáját dicsérik.

A kiállító művész Törökország Anaphab Beyşehir nevű városában született, az isztambuli egyetemen tanult gyógyszerészetet, és jelenleg is magángyógyszerészként dolgozik. Eddigi fotós pályafutása során több mint 200 török és 85-nél is több nemzetközi verseny szakmai zsűrijébe kérték fel ítésznek. Többek között a Konya városában székelő, Sille Art Palace elnevezésű, művészeket tömörítő közösség alapító-igazgatója, az UFSD Nemzetközi Művészfotó Egyesület elnöke. A nemzetközi szaksajtó elismerően ír munkáiról, és több szakszemináriumot vezetett már a világ számos pontján. Több rangos szakmai díjat is elnyert, számos török fotósklub és több mint 20 nemzetközi fotósszövetség tiszteletbeli tagja. 
„Idén lesz 47 éve, hogy fotózással foglalkozom. Számos emléket sikerült gyűjtenem ez az alatt az idő alatt. A fotózás teszi teljessé az életemet, olyan nekem, mint a levegővétel. Nem is tudnék olyan időszakot feleleveníteni az életemből, amelyben ne lett volna jelen a fotográfia. Éppen olyan számomra, mint egy kedves játékszer, amelyet soha nem ereszt ki a kezéből a gyerek” – részletezi a fotóművészethez való viszonyát a Nagykárolyban is kiállító művész.

A tárlatmegnyitó szeptember 21-én, 18:30 órától lesz a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, ahol dr. Hágó Attila Nándor, a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub elnöke és Tóth István fotóművész, a tárlat kurátora köszönti majd az érdeklődőket.
A szerda esti megnyitón fellép majd Thurzó Sándor József brácsaművész/professzor is, aki a nagyváradi Duo Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport tagja. A művészetek szerelmesei török harmóniákat hallhatnak előadásában.

Végh Balázs
 

Érzések és tájak a lencsén keresztül
Számos, érzelmileg nagyon kifejező fotó is megtekinthető október 5-ig azon a tárlaton, amelyet szerda kora este nyitottak meg a Károlyi-kastélyban — Reha Bilir fotóművész számos helyen megfordult a világban és mindenütt igyekezett a helyi életérzést megörökíteni.
Fotókiállítás az autóbuszokon
Érdekesebbé teszi a buszokon való közlekedést a Transurban, hamarosan profi fotósok által készített városfotókból nyílik kiállítás a járműveken. Virág Botond és Florin Dobranici a kiállítók. (Szerző: Princz Csaba)
Látványos fotókiállítással zárul az idei Fotográfiai Ősz
November 13-án, szombaton egy látványosnak ígérkező fotókiállítással zárul a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub tagjai által szervezett Fotográfiai Ősz rendezvénysorozat idei kiadása.
Cookie