×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Hószállingózás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Tömegesen fognak tesztelni Szatmár megyében

2020.04.15 - 19:30
Megosztás:
Tömegesen fognak tesztelni Szatmár megyében
Tömegesen fogják tesztelni az új típusú koronavírusra a Szatmár megyei lakosokat — jelentette be Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Radu Bud prefektus.

Rövid időn belül Szatmár megyében is a hatékonyabb közösségi tesztelést alkalmazzák a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére. Az úgynevezett PCR pooling módszer egy, a németországi Goethe Intézetben végzett tanulmányon alapul, amelynek lényege, hogy egyszerre több ember összekevert mintáit vizsgálják egy tesztanyag felhasználásával, ami gyorsabb és költséghatékonyabb, mint az egyéni szűrés.

A módszerrel egyszerre nagyobb csoportokat tudnak megvizsgálni, ha pedig a szűrés eredménye pozitív, az illető csoporthoz tartozók mintáit elkezdik felezni, és újból tesztelni, egészen addig, míg a ténylegesen fertőzött embereket kiszűrik. Az új módszerrel felgyorsul a tesztelés és nő a hatékonyság is, hiszen jóval nagyobb tömegeket lehet letesztelni.

A Nagykárolyi Városi Kórházban, azaz a hivatalos Szatmár megyei COVID-19-kórházban egy tesztsort állítanak fel, melyet a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal szerzett be az Agrotex és az Alconor vállalatok, valamint az Înfrăţirea mezőgazdasági szövetkezet támogatásával, ugyanakkor az Unicarm vállalat segítségével a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában is üzembe helyeznek egy új, performáns tesztgépet.

A hatóságok bíznak abban, hogy az így elvégzett tesztelések révén tisztább képet kaphatnak az új típusú koronavírussal való fertőzöttségről Szatmár megyében, és hatékonyabban tudnak fellépni a betegség felszámolása érdekében.

 

 

 

Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
GCS: 19 105 új fertőzést igazoltak az utóbbi 24 órában
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtöki közlése szerint az utóbbi 24 órában rekordszámú, 19 105 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Cookie