×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
3 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Több ország is visszazöldült

2020.10.15 - 07:00
Megosztás:
Több ország is visszazöldült
Módosult a magas fertőzöttségi szintű (sárga jelzésű) országok listája, Magyarország és Ausztria is visszazöldült, azaz aki onnan érkezik Romániába, nem kell karanténba vonulnia.

Frissítette a kormány a járványügy szempontjából magas kockázati besorolású (sárga jelzésű) országok listáját — a frissítés nyomán az eddigi 49 ország közül 17, közöttük Magyarország és Ausztria is lekerült a listáról, azaz aki onnan érkezik Romániába, már nem kell negatív PCR-tesztet bemutasson vagy karanténba vonuljon.

Fontos azonban, hogy a magyarországi hatóságok szabályozásai nem változtak, az érvényes korlátozások szerint a külföldről Magyarországra érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át, s ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek. Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett, negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat. A fentiek alól kivételt képeznek azok, akik legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre mennek Magyarország területére.

A romániai sárga listán továbbra is szerepel Csehország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok — akik ezekből az országokból érkeznek Romániába, kéthetes karanténba kell vonuljanak, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégzett tesztjük eredménye negatív. Amennyiben valaki három napnál (72 óránál) kevesebbet akar román területen tölteni, akkor egy, a határátlépése előtt 48 órával végzett, negatív PCR-teszt bemutatásával mentesül a karantén alól. (A teszteket engedélyezett laborokban kell elvégeztetni, és tartalmazniuk kell az érintett személy azonosítási adatait).

Szintén nem kell karanténba vonulnia annak a sárga jelzésű országból érkezőnek, aki a Romániába való belépése előtt eltölt egymást követő 14 napot egy biztonságosnak számító, azaz egy zöld besorolású országban — és az eddigi szabályozáshoz viszonyítva újabb, a karanténkötelezettség alóli kivételként szerepelnek azok, akik családi eseményekre (temetés, házasságkötés, keresztelő), orvosi beavatkozásra/kezelésre, sürgősségi okmánycserére, egyéb halaszthatatlan rendeznivaló miatt érkeznek valamely sárga besorolású országból, vagy ezek okán kell sárga besorolású országba utazniuk, és onnan térnek vissza, amennyiben a fenti eseteket valamilyen igazolással, okmánnyal alá tudják támasztani.

Szabó Kinga Mária

Látványosan megugrott az oltási hajlandóság, megdőlt a napi oltási rekord
Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, amióta az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára, és pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.
Bízzunk a tudományban! — kéri a nagykárolyi szakember
Az emberek nagy része nem hisz a pandémiában, azt hiszik, hogy ez egy hókuszpókusz. Ez egyfajta védekezési mechanizmus, hogy biztonságban érezzék magukat, tagadják a probléma meglétét, én viszont inkább az oltást választom — írja dr. Szabó Renáta pszichiáter.
A „rendkívül súlyos” járványhelyzet miatt módosulhat a tanév stuktúrája
Az egészségügyi minisztérium azt tartja célszerűnek, hogy a tanév struktúráját a 'rendkívül súlyos' járványhelyzethez igazítsák a tanulók és tanárok egészségének védelmében - közölte szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
Cookie