×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Több mint négyórás várakozási idő

2021.08.02 - 07:00
Megosztás:
Több mint négyórás várakozási idő
Fotó: Princz Csaba
A petei és a csanálosi határátkelőnél is komoly várakozási idővel kell számolni az országba való belépéskor, ezért ajánlott tájékozódni és a kevésbé forgalmas határátkelőket választani.

Embert próbáló sor fogadta az országba való belépésre jelentkezőket a Csengersima–Pete határátkelőnél vasárnap, a nap bizonyos időszakában több mint négy órát is kellett várakozni, derül ki a határátkelős tudakozóban posztolt élménybeszámolókból.

A külföldről haza tartó vendégmunkásoknak és nyaralóknak nemcsak a hosszú úttal és kánikulai meleggel kell megbirkózniuk, mielőtt Romániába érnek, hanem a rég nem látott kocsisorral is, mely a beszámoló szerint vasárnap kora délután Komlódtótfaluig ért. Kicsit jobb a helyzet a Vállaj–Csanálos határátkelőnél, ott másfél-két órás várakozási időről számolnak be az utazók.

A Csengersimában élők arról számolnak be, hogy a türelmüket vesztett autósok hangos tülkölése hallatszik folyamatosan, éjjel és nappal is, ami igencsak megnehezíti az életüket. Érdekes viszont, hogy mind a police.hu, mind a román határrendészet online információs rendszere alig 60 perces várakozási időt jelez a Szatmár megyei határátkelőknél. Aki okosabban tájékozódott, az kis kerülővel jött be az országba Érmihályfalvánál vagy Székelyhídnál, ott alig 10–15 perces várakozási idő volt a határon.

Az Országos Határrendészet közleményében arról számol be, hogy július 31-én és augusztus elsején 24 óra leforgása alatt jelentősen megnőtt a forgalom a határátkelőknél, főleg a magyarországi és bulgáriai határon, mindkét irányba. A megnövekedett határforgalom miatt ebben az időszakban megnövelték a szolgálatot teljesítő határőrök számát — tájékoztatott közleményében a határrendészet. A petei és csanálosi határátkelőnél folyamatosan nagy a forgalom, az országból való kilépéskor vörös jelzés van érvényben, tehát legalább 60 perc a várakozási idő, de a határátkelős tudakozóban azt írják, Peténél legalább két órát kell várni, és Csanálosnál is több mint egy óra a várakozási idő.

A határrendészet adatai szerint 24 óra alatt 98 500 fő 22 900 gépjárművel lépett be az ország területére, míg ugyanennyi idő alatt 96 300 személy 24 100 járművel hagyta el az ország területét. A legnagyobb forgalom a magyarországi határszakaszon volt, itt 30 600 fő lépett be az országba 11 600 járművel és 2300 teherautóval, míg a kilépő sávokon 28 900-an távoztak Romániából. A legtöbben a nagylaki (II), a borsi és a petei határátkelőt választották, itt van a legnagyobb várakozási idő is.

A határrendészet azt javasolja a román és a külföldi állampolgároknak, hogy a torlódások elkerülése végett vegyék igénybe a kevésbé népszerű határátkelőket is, és tájékozódjanak a cél- és tranzitországok beutazási feltételeiről.

Sógor Beáta

 

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie