×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Több mint 63 ezren maradtak szociális utalványkártya nélkül

2022.09.20 - 20:48
Megosztás:
Több mint 63 ezren maradtak szociális utalványkártya nélkül
A szaktárca minden folyósított részletnél ellenőrzi az utalványban részesülők listáját és kiiktatják aki túllépi az 1500 lejes küszöböt
Több mint 63 ezer szociális utalványt zároltak, miután az Adó- és Pénzügyi Hivatal megállapította, hogy a kártyák tulajdonosai több, mint 1500 lejes bevétellel rendelkeznek – jelentette be Marcel Boloş, az európai beruházások és projektek minisztere.


„Körülbelül 63 ezren vannak az adóhivatalnál nyilvántartottak és a nyugdíjból nyilvántartottak közül, akiknek a kártyáját a jövedelem felhalmozódása miatt visszavontuk. (...)  Minden egyes általunk folyósított részletnél az ANAF-fal közösen ellenőrizzük az utalványban részesülők listáját, és kiiktatjuk azokat, akik más forrásból halmoznak fel bevételt, és túllépik az 1500 lejes küszöböt. (...)  A szociális utalványok odaítélése előtt mindig folyatunk ellenőrzéseket, és ha még találunk jövedelemszerzőket, természetesen zároljuk azok kártyáját.” – fogalmazott Boloş sajtótájékoztatóján. 

Ami az utalványok költségét illeti, Boloş szerint az összeget 50%-ban európai, a maradék 50%-át pedig nemzeti pénzekből fedezik. Megemlítette azt is, hogy a szociális utalványok érvényességének meghosszabbítása esetén továbbra is a veszélyeztetett családok részesülnének a voucherben, mivel a szociális nyugdíjminimum feletti jövedelemmel rendelkezők nem tartoznak a mélyszegénység kategóriájába.
„Lépéseket teszünk a szociális utalványok érvényességének meghosszabbítása érdekében, de úgy gondolom, hogy a továbbiakban nem adnának utalványt minden olyan részesedő kategória számára, amely eddig a jogszabályban szerepelt. (...) Azaz, aki a szociális nyugdíjminimum feletti jövedelemmel rendelkezik, az a bizottság álláspontja szerint nem tartozik a mélyszegénység társadalmi kategóriájába. (...) Továbbra is maradnak kiszolgáltatott családok” – mondta a miniszter.

Meghosszabbítanák a segély határidejét

Marcel Boloș nemrégiben azt is kijelentette, hogy az 1500 lej alatti jövedelemmel rendelkező kedvezményezettek július 1-ig, azaz 2023 első félévéig kaphatnák a szociális utalványt a költségvetés végrehajtásának függvényében. „A szociális utalványnak két összetevője van: az egyik az első félév szintjéig terjed azon kedvezményezettek kategóriáira, akik eddig is részesültek a szociális utalványkártyában. A támogatás tehát az 1500 lej alatti jövedelemmel rendelkezőknek jár, és jó hír, hogy ezt az intézkedést július 1-ig, illetve 2023 első félévében meghosszabbítják attól függően, hogy hogyan fog alakulni a helyzet, a költségvetés végrehajtása és a költségvetés helyzete nemzeti szinten.”
A tárcavezető elmondta azt is, hogy 2023 első félévét követően az állami költségvetési források függvényében elemezni fogják az intézkedés folytatásának vagy megszakításának lehetőségét.  „Az intézkedést az Inklúzió és Méltányosság Operatív Program (POIDS) írja elő. A 2021-2027 közötti időszakra érvényes. Gyakorlatilag 2023 júliusának végéig fedezik ezeket a költségeket vegyes forrásokból, azaz félig európai forrásból és félig nemzeti költségvetésből.” – magyarázta a miniszter.