×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Több mint 15 000 ember tűnt el az ukrajnai háborúban

2022.11.28 - 12:37
Megosztás:
Több mint 15 000 ember tűnt el az ukrajnai háborúban
Az eltűntek utáni nyomozás folyamata Ukrajnában a harcok leállása követően is évekig tart majd (Fotó: shutterstock)
Rengetegen tűntek el a februárban kezdődött ukrajnai háború alatt – az eltűntek számát 15 000 ezer főre becsülik, de a valóságban nagy valószínűséggel jóval magasabb ez a szám.

Több mint 15 ezer ember tűnt el az ukrajnai háború kilenc hónapja alatt – közölte az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottságának (ICMP) egyik tisztviselője.
A hágai székhelyű szervezet, amely az 1990-es évek balkáni háborúi után jött létre, júliusban nyitott irodát Kijevben, hogy segítsen Ukrajnának dokumentálni és felkutatni az eltűnt személyeket.

Az európai ICMP programigazgatója, Matthew Holliday szerint nem világos, hány embert szállítottak erőszakkal Oroszországba, hányan vannak ott fogva, hányan vannak még életben, hányan vannak elszakítva családjuktól, illetve hányan haltak meg, és temették el őket rögtönzött vagy tömegsírokban.

Az eltűntek utáni nyomozás folyamata Ukrajnában a harcok leállása követően is évekig tart majd – mondta Holliday a Reutersnek adott interjújában.

A 15 ezres szám egy óvatos becslés figyelembe véve, hogy csak Mariupol kikötővárosában a hatóságok becslése szerint 25 ezer ember halt meg, vagy tűnt el.„A számok óriásiak, és az Ukrajnával szembeni kihívások hatalmasak.” — tette hozzá Holliday. Kijelentése azt követően hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az ENSZ-t: büntessék meg Oroszországot az országa polgári infrastruktúráját ért légicsapások miatt, miután egy újabb sorozatos rakétatámadás sötétségbe és hidegbe taszította az ukrán városokat és falvakat.

Hírszerkesztő