×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Több mint 11 ezer állás a vendéglátóiparban

2022.05.04 - 19:30
Megosztás:
Több mint 11 ezer állás a vendéglátóiparban
Bár egyre több az állásajánlat a vendéglátásban, az álláskeresők a pandémia miatt továbbra is szkeptikusak az ágazattal kapcsolatosan (Fotó: turizmus.com)
Robbanásszerűen megnőtt az új állások száma a HoReCa-ágazatban: több mint 11 000 új állást hirdettek meg a korlátozások feloldása óta, ez 153%-os növekedés 2021-hez képest, 262%-os 2020-hoz képest, sőt, 22%-kal több, mint 2019-ben. Az álláskeresők azonban továbbra is szkeptikusak.

Március 9-e óta, amikortól feloldották a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, a HoReCa-ágazatban tevékenykedő munkaadók több mint 11 000 munkahelyet hirdettek meg úgy az országban, mint külföldön. Ezzel a vendéglátóipar a második legtöbb állásajánlattal rendelkező szektor az eJobs állásközvetítő platformon ebben az időszakban, az első helyen továbbra is a kiskereskedelem található. Ráadásul az eJobs, Románia piacvezető állásközvetítő portálja szerint március 9-től napjainkig a HoReCa-állások száma 153 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest, és 22 százalékos növekedést 2019-hez képest. Ha a 2020-as időszakkal hasonlítjuk össze, amelyet a bezárások jellemeztek, akkor a növekedés látványos, 262%-os. Ugyanakkor hiába nőtt meg ezen ágazatban robbanásszerűen az állásajánlatok száma, a munkavállalók továbbra is szkeptikusak az ágazattal kapcsolatban.

A március kilencedikétől regisztrált, beküldött önéletrajzok száma 20 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest, viszont 11%-os növekedés tapasztalható a pandémia előtti, 2019-es évhez képest. „A HoReCa területén akut munkaerőhiány tapasztalható az elmúlt évek instabilitása miatt. Az ebben a szektorban dolgozók közül sokan úgy döntöttek, hogy az elmúlt évek tapasztalatai miatt inkább más területen kezdenek el dolgozni, olyan helyen kerestek munkát, ami a világjárvány idejében is stabilitást mutatott. A legtöbb jelölt, aki úgy döntött, hogy elhagyja a HoReCát, a kiskereskedelemben, csomagkihordásban, futárszolgálatban keresett állást” — mutat rá Bogdan Badea, az eJobs Románia vezérigazgatója szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

A vendéglátóiparban a legtöbb munkahelyet az egyetemi városokban és a turistacélpontokon hirdették meg. Az első helyen Bukarest áll, itt 6000 állást kínálnak az ágazatban; a fővárost Konstanca, Temesvár, Kolozsvár és Nagyszeben követi a sorban. „Arra számítunk, hogy a nyári szezonban még több állásajánlattal bővül a vendéglátóipar, de sajnos továbbra is a munkaerőhiány a legnagyobb probléma. A súlyos munkaerőhiány miatt pedig a munkáltatók az idegenek alkalmazásában látják a megoldást” — emelte ki Badea. Hozzátette, hogy reméli, hogy a bérek emelkedésével és az ágazat stabilizálódásával a romániai munkakeresők számára is újra vonzóvá válik a vendéglátóipar. A közlemény arra is kitér, hogy a vendéglátóiparban kínált munkalehetőségek 9,4 százaléka külföldi állásajánlat. A legtöbb meghirdetett munkahely Görögországban, Németországban, Hollandiában, Cipruson, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, Dániában és Norvégiában található ebben az ágazatban. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy nem csak a HoReCa-ágazatban, hanem az egész munkaerőpiacon emelkedő tendencia mutatkozik. Az idei év eleje óta közel 152 000 álláshirdetés jelent meg az eJobs platformon, 55%-kal több, mint az előző év azonos időszakában, és közel 80%-kal több, mint 2020-ban. Az állásajánlatok mennyisége ezzel elérte a járvány előtti szintet.

Szilágyi Kinga

Cookie