×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
3 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Több határátkelő marad üzemben

2020.09.01 - 07:02
Megosztás:
Több határátkelő marad üzemben
Az eredetileg tervezett nyolc átkelő helyett tizenkettőn történik mától az átlépés a román-magyar határszakaszon, s úgy tűnik, érvényben marad a 24 órás, 30 kilométeres sáv is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Magyarország ma éjféltől ismét — ideiglenes jelleggel, egy hónapra — lezárta a határait, s bizonyos kivételektől, idő- és távolsági korlátozásoktól, no meg a tranzitforgalomtól eltekintve külföldi állampolgár nem léphet be az országba. Ám úgy tűnik, a szigorítások ellenére elfogadható körülmények között zajlik majd forgalom a román-magyar határszakaszon, ugyanis Marcel Vela és Pintér Sándor belügyminiszterek tegnap reggeli telefonos egyeztetésükön megállapodtak abban, hogy az eredetileg tervezett nyolc helyett tizenkét határátkelő marad üzemben — ebből kettő Szatmár megyében: Pete–Csengersima: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Csanálos–Vállaj: nemzetközi személyforgalom (tranzit), Érmihályfalva–Nyírábrány: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Bors–Ártánd: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Gyulavarsánd–Gyula: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Tornya–Battonya: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Nagylak: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Nagylak 2–Csanádpalota (autópálya): nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Csanád–Kiszombor: a határ mentén élő ingázók számára is, Kürtös–Lőkösháza: vasúti átkelés, Székelyhíd–Létavértes: a forgalom minden típusa számára, Nagyszalonta–Méhkerék: a határ mentén élő ingázók számára is.
Emellett a magyar fél arra is ígéretet tett, hogy a szeptember 4-i, pénteki átadás után a lehető leghamarabb üzembe helyezik az észak-erdélyi autópályán, Nagykereki és Nagyszántó között megépült új határátkelőt is.
A Magyar Közlönyben megjelent szabályok értelmében a külföldről Magyarországra érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek. Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat felmentést.

Méltányossági kérelem

A rendelet szerint a nem magyar állampolgárok személyforgalomban nem léphetnek be Magyarország területére. Ez alól csak a rendőrség adhat felmentést, például a magyarországi bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, a fuvarfeladat kiindulópontjára történő eljutás vagy onnan való hazatérés személyforgalomban, családi eseményeken — házasságkötés, keresztelő, temetés — való részvétel, hozzátartozó gondozása, ápolása, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy más méltányolható ok esetén. A méltányossági kérelem elektronikus úton magyarul és angolul nyújtható be (www.police.hu), beadhatja törvényes képviselő vagy meghatalmazott is.

Átingázók és nem csak

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek Magyarország területére, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.
Ez a meghatározás gyakorlatilag azt jelenti, hogy (akárcsak eddig) bárki átmehet egy napra Magyarország területére, az országhatártól légvonalban számított 30 kilométeres sávban — igaz, a rendelet úgy fogalmaz: mindez csak a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott (nevesített) szomszédos országok állampolgáraira érvényes, és ez a nevesítés még nem történt meg.

 

GCS: 15.261 új fertőzést igazoltak, 446 Covid-beteg halt meg
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombaton közölte: az utóbbi 24 órában 15.261 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és a koronavírussal összefüggésbe hozható 446 halálesetet regisztráltak.
Látványosan megugrott az oltási hajlandóság, megdőlt a napi oltási rekord
Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, amióta az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára, és pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.
Rengetegen igénylik az oltást Szatmárban is
Egy nap leforgása alatt több mint 1400 szatmári immunizáltatta magát, ami csúcsnak számít az utóbbi hónapok adatainak tükrében — a nagy érdeklődésre való tekintettel az oltóközpontok a hét minden napján működnek majd, és további oltópontok újranyitását is tervezik.
Cookie