×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Több határátkelő marad üzemben

2020.09.01 - 07:02
Megosztás:
Több határátkelő marad üzemben
Az eredetileg tervezett nyolc átkelő helyett tizenkettőn történik mától az átlépés a román-magyar határszakaszon, s úgy tűnik, érvényben marad a 24 órás, 30 kilométeres sáv is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Magyarország ma éjféltől ismét — ideiglenes jelleggel, egy hónapra — lezárta a határait, s bizonyos kivételektől, idő- és távolsági korlátozásoktól, no meg a tranzitforgalomtól eltekintve külföldi állampolgár nem léphet be az országba. Ám úgy tűnik, a szigorítások ellenére elfogadható körülmények között zajlik majd forgalom a román-magyar határszakaszon, ugyanis Marcel Vela és Pintér Sándor belügyminiszterek tegnap reggeli telefonos egyeztetésükön megállapodtak abban, hogy az eredetileg tervezett nyolc helyett tizenkét határátkelő marad üzemben — ebből kettő Szatmár megyében: Pete–Csengersima: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Csanálos–Vállaj: nemzetközi személyforgalom (tranzit), Érmihályfalva–Nyírábrány: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Bors–Ártánd: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Gyulavarsánd–Gyula: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Tornya–Battonya: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Nagylak: nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Nagylak 2–Csanádpalota (autópálya): nemzetközi személy- és áruforgalom (tranzit), Csanád–Kiszombor: a határ mentén élő ingázók számára is, Kürtös–Lőkösháza: vasúti átkelés, Székelyhíd–Létavértes: a forgalom minden típusa számára, Nagyszalonta–Méhkerék: a határ mentén élő ingázók számára is.
Emellett a magyar fél arra is ígéretet tett, hogy a szeptember 4-i, pénteki átadás után a lehető leghamarabb üzembe helyezik az észak-erdélyi autópályán, Nagykereki és Nagyszántó között megépült új határátkelőt is.
A Magyar Közlönyben megjelent szabályok értelmében a külföldről Magyarországra érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek. Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat felmentést.

Méltányossági kérelem

A rendelet szerint a nem magyar állampolgárok személyforgalomban nem léphetnek be Magyarország területére. Ez alól csak a rendőrség adhat felmentést, például a magyarországi bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, a fuvarfeladat kiindulópontjára történő eljutás vagy onnan való hazatérés személyforgalomban, családi eseményeken — házasságkötés, keresztelő, temetés — való részvétel, hozzátartozó gondozása, ápolása, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy más méltányolható ok esetén. A méltányossági kérelem elektronikus úton magyarul és angolul nyújtható be (www.police.hu), beadhatja törvényes képviselő vagy meghatalmazott is.

Átingázók és nem csak

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek Magyarország területére, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.
Ez a meghatározás gyakorlatilag azt jelenti, hogy (akárcsak eddig) bárki átmehet egy napra Magyarország területére, az országhatártól légvonalban számított 30 kilométeres sávban — igaz, a rendelet úgy fogalmaz: mindez csak a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott (nevesített) szomszédos országok állampolgáraira érvényes, és ez a nevesítés még nem történt meg.

 

50 embert akartak átcsempészni a határon
Ötven külföldi állampolgárt találtak egy teherautó rakterében rejtőzve a petei határátkelőnél — a három román állampolgárságú „segítőjük” Ausztriába kívánta eljuttatni őket.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Pártokra, képviselőjelöltekre szavaz Magyarország és népszavazáson dönt a gyermekvédelmi kérdésekben
Pártokra, képviselőjelöltekre szavaz ma az ország, a rendszerváltás utáni kilencedik országgyűlési választáson. Emellett ma tartják az országos népszavazást a gyermekvédelmi kérdésekben. Ez az első alkalom, hogy a parlamenti választással egy időben népszavazást is rendeznek.
Cookie