×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Több feltételnek is eleget kell tenni a munkanélküli-segélyhez

2022.01.17 - 09:58
Megosztás:
Több feltételnek is eleget kell tenni a munkanélküli-segélyhez
Fotó: SZFÚ Archívum
Emlékeztetőt küldött a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) arról, hogy kik és milyen feltételekkel igényelhetnek munkanélküli-segélyt.

Szatmár megyében a legutóbbi adatok szerint november végén 4480 munkanélküli személyt tartottak nyilvántartásban, akik közül 624 részesült támogatásban. A megyei és országos gazdasági helyzet sem túl fényes jelenleg, ezért vélhetően hasznossá válhat az ügynökség tájékoztatása a munkanélküliségi támogatást illetően. A 2002/76-os számú törvény értelmében a munkanélküli-segély egy támogatás azok számára, akik elveszítik munkájukat, illetve azon friss végzősök számára, akiknek nem sikerült munkahelyet találniuk, és tanulmányaikat sem folytatják. Az AJOFM-hez benyújtandó iratcsomónak tartalmaznia kell egy kérést a munkanélküli-segély folyósítására, a személyazonossági igazolvány másolatát (az eredetit is be kell mutatni), az iskolai végzettséget és szakképesítést igazoló iratok másolatát (az eredetit is be kell mutatni, a teljes munkakönyv másolatát (az erdetit is be kell mutatni), írásbeli nyilatkozatot arról, hogy az illető személy esetében nincs orvosi ellenjavallat a munkavégzésre vonatkozóan (teljes mértékben vagy csak bizonyos szakmákra korlátozva), saját felelősségre írt nyilatkozatot az igénylő egészségi állapotáról, a 2020. február 17-ei 286-os rendelet alapján, saját felelősségre írt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy online veszi át az igénylő a támogatás megítéléséről szóló határozatot, a munkahelyi igazolást a 2005/144-es sürgősségi kormányrendelet alapján, valamint beleegyező nyilatkozatot a személyes adatok feldolgozására vonatkozóan. A kérvényező személynek az összes iratot a saját aláírásával kell hitelesítenie. A munkaerő-foglalkoztatási ügynökség ugyanakkor közleményében arra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy amennyiben visszautasítanak a végzettségüknek megfelelő állást, melyet az AJOFM felajánl, nem lesznek jogosultak a segélyre.

A segély értéke a 75 százalékát képezi az úgynevezett szociális referenciaértéknek (ISR), amelyik teljes összege 500 lej. Amennyiben a munka nélkül maradt személy segélyért folyamodik, akkor 375 lejt kap az államtól alapként, amelyhez még hozzáadódik egy összeg, amelyet a régiség függvényében számítanak ki. Azon munkavállaló esetében, aki legalább egy évig befizette a társadalombiztosítási járulékot, kiszámolják a 12 hónapnak az átlag bruttó bérét, megszakított munkaviszony esetén 24 hónapra visszamenőleg számolnak, és ennek az összegnek a bizonyos százalékát adják hozzá a munkanélküliségi segély alapösszegéhez. Ez a bizonyos százalék a munkaévek függvényében változik. Ha a munkavállaló legalább 3 évet dolgozott, akkor az elmúlt 12 hónapban megkeresett bruttó átlagbérének három százaléka adódik hozzá a segélyhez, 5 munkaév után 5 százalék, 10 munkaév után 7 százalék, 20 munkaév után pedig 10 százalék.

Munkanélküliségi segélyre jogosult az, aki az elmúlt 24 hónapban legalább 12 hónapot dolgozott, nincs a szociális referenciaértéknél (500 lej) nagyobb havi jövedelme engedéllyel rendelkező tevékenységből, nem teljesíti a nyugdíjazási követelményeket, illetve regisztrált előzőleg az AJOFM-nél.

A munkanélküliségi segélyt hat hónapig kapja az a személy, aki legkevesebb egy év munkarégiséggel rendelkezik, 9 hónapig az, aki 5 évnél hosszabb ideig dolgozott, és 12 hónapig a 10 éves régiséggel rendelkező egyének, összegez a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség közleménye.

Sógor Beáta

 

 

12 tanfolyam indul áprilisban
Idén is különböző képzéseket indít a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) annak érdekében, hogy segítse a regisztrált állástalanokat.
Álláslehetőségek külföldön
A külföldi munkaadók jelenleg 600 állást hirdettek meg a közös európai foglalkoztatási hálózat (EURES) keretében, számol be a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM SM).
175 szabad állást hirdettek meg a megyében
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatásából kiderül, hogy jelenleg 175 szabad állást hirdettek meg megyénkben a munkaadók.
Cookie