×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Tizenhárom éves gyerekek is szültek

2022.01.14 - 14:44
Megosztás:
Tizenhárom éves gyerekek is szültek
Fotó: Salvaţi Copiii
13–14 éves gyerekek is szültek tavaly Szatmár megyében, nem is kevesen — pontosan 15-en váltak anyává. 2021-ben ugyanakkor összesen 51 kiskorú hozott a világra gyermeket megyénkben — mutatott rá a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság.

A 2021-es esztendőben 51 kiskorú hozott a világra gyermeket Szatmár megyében. Tizenkét tinédzser és fiatalkorú (az esetek 24 százaléka) városon él, míg 39 lány (76 százalék) vidéki környezetben. Bár többségében fiatalkorúak hoztak világra gyermeket, a 15–18 évesek közül 36-an adtak életet csecsemőnek, gyermek lányok is anyává váltak: 15 olyan gyermeket vettek nyilvántartásba a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai, aki mindössze 13–14 éves korában szülte meg első gyermekét.
„Romániának jelentős hiányosságai vannak az anyák és az újszülöttek egészségét illetően, olyanok, melyeket más európai uniós tagállamok már megoldottak. Korlátozott a hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz, de a családtervezéssel és a szexuális neveléssel kapcsolatos információkhoz is, ami a serdülő anyák magas arányához, a magas csecsemő- és anyai halálozáshoz, az abortuszok magas számához vezet, különösen a vidéki területeken. Alapvető fontosságú lenne a tájékoztatás már fiatalkorban, úgy az iskola formális keretei között, mint a családon és közösségen belül, hiszen ez csökkentené a nem kívánt terhességek kockázatát és azok következményeit” — állapítja meg a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság éves jelentésében, melyben a kiskorú anyákról is számot ad.

Bizalmasan tájékoztatnak és segítenek

Mindegyik társadalmi rétegben előfordulhat, hogy egy lány 18 éves kora előtt lesz terhes, és azt, hogy szülő és gyermeke miként dönt a magzat sorsáról, vallás, iskolázottság, családi szokások, környezet is nagyban befolyásolják. A korai teherbe esés persze megelőzhető lenne, ha minden tinédzser megfelelő ismeretekkel rendelkezne, képes lenne jó döntéseket hozni, és tudná, hogy kihez fordulhat, ha bajba kerül.
Szatmárnémetiben egyébként már 1996 óta működik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházon belül a családtervezési központ — Szatmárnémetiben a régi poliklinikán, míg Tasnádon a Zorilor utca 21. szám alatt —, ahol bárki bizalmasan információkat szerezhet be a helyes fogamzásgátlási módszerekről, családtervezésről, szexuális egészségről, mégsem veszik elegen igénybe ezt a szolgáltatást. A szakemberekkel való tanácsadás itt maximális titoktartás mellett történik, ezért a fiataloknak nem kell tartaniuk attól, hogy bárki megtudhatja, milyen ügyben jártak a családtervezési központban, bizalommal fordulhatnak kérdéseikkel a szakemberekhez, küldőpapír vagy előjegyzés nélkül.
Bármennyire is tagadni szeretné sok szülő, a fiatalok már nagyon zsenge korban elkezdik a szexuális életet, éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjanak például a védekezési módozatokról. A családtervezési tanácsadás keretén belül senkit nem buzdítanak semmire, csupán a megelőzésben segítenek és abban, hogy bármit is tegyenek a fiatalok, mindaz tudatosan, felelősségteljesen történjen. Ezek a beszélgetések maximális titoktartás mellett zajlanak, nincs szükség küldőpapírra, kiskorúaknak pedig szülői beleegyezésre vagy felnőtt kísérőre, csak, ha igénylik, így senkinek nem kell tartania attól, hogy bárki megtudhatja, milyen ügyben járt a családtervezési központban.
A tanácsadásról bővebb információkat, valamint a szakemberek elérhetőségét és órarendjét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház honlapján, a www.sjusm.ro/planning-familial/ weboldalon találják az érdeklődők.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

Leánya született a brit miniszterelnöknek
Egészséges leánygyermeknek adott életet Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök felesége - közölte csütörtökön a Downing Street. A kislány a házaspár második közös gyermeke.
10 évesnek lesz gyermeke
Gyermeket vár egy 10 éves Tulcea megyei kislány — az anyja szerint csak játszott egy fiúval.
Magas a halálozások száma Erdélyben
Az év első öt hónapjában az előzetes adatok szerint 2019 azonos időszakához viszonyítva 21%-kal, 2020-hoz képest pedig 23%-kal nőtt a halálozások száma Erdélyben. Az adatok arra utalnak, hogy a házasságkötések száma a tavalyi zuhanást követően növekedni kezdett.
Cookie