×
2021. 07 30.
Péntek
Judit, Xénia
25 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.14 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Tizedezrelékesek a járványadatok Szatmárban

2021.06.13 - 20:48
Megosztás:
Tizedezrelékesek a járványadatok Szatmárban
Vasárnap Szatmárnémeti főterén, a Jézus Szíve-búcsú keretében is tartottak oltási maratont - Fotó: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal
Számtöredékek csak a járványadatok Szatmár megyében, ám ezzel együtt az oltási kampány is igencsak lassulni látszik — persze nagyon nem mindegy az sem, hogy a hivatalos vagy a valóban itthon élő lakosság számához viszonyítjuk a beoltottak számát.

Az utóbbi időben már csak tizedezrelékek szintjén lehet a koronavírus-járványról beszélni Szatmárban, hiszen a települések fertőzöttségi szintje a legtöbb községben és városban — leszámítva Homoródot (1,69) és Krasznaterebest (0,98) — jóval fél ezrelék alatt mozog, akárcsak Szatmárnémetié, amely 0,03 ezrelék.

Szatmár megye fertőzöttségi szintje június 13-án 0,06 ezrelék volt — ezzel továbbra is másodikok vagyunk a régióban, a változatosság kedvéért most épp Beszterce-Naszód mögött (0,05 ezrelék és 11 867 fertőzött). A legalacsonyabb betegszámot még mindig a Szilágyság jegyzi (10 939), viszont a megye fertőzöttségi szintje 0,1 ezrelék; Máramarosban a 0,07 ezrelék mellé 20 380 beteg társul, míg a hosszú hónapokon át zászlóvivő Kolozs megyében a 0,16 ezrelék mellé 57 508 beteg, hajszálnyival maradva le Bihar mögött — a tőszomszéd fertőzöttségi szintje a legmagasabb most a régióban, 0,17 ezrelék, a betegek száma pedig 29 263.

Egy hét alatt alig 5 új eset

Míg egy héttel korábban 13, addig a hátunk mögött hagyott héten mindössze 5 új esetet regisztráltak (hiszen a járványgörbe mélylaposodása nagymértékben köszönhető a lakosság beoltottsági szintjének is), és három újratesztelt páciensnek lett ismét pozitív az eredménye (ez pedig további csökkenés az előző héthez viszonyítva, amikor számuk öt volt), emellett pedig ismét kétszeresen meghaladta a gyógyultak száma a friss fertőzöttekét: 12 páciensnek sikerült legyőznie a kórt (míg egy héttel korábban 24-nek). Negatívum, hogy a múlt héten ketten — és 64 éves női és egy 78 éves férfi páciens — vesztették életüket a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, ugyanis egy héttel korábban csak egy áldozatot követelt a járvány.

Az elvégzett PCR-tesztek száma továbbra sem haladja meg a kétezres limitet, hiszen múlt héten is mindössze 1975 mintát elemeztek (azt megelőzően 1954-et) — és úgy tűnik, Szatmárban is kezd kifulladni az oltási kampány: 4896-an (vagy 3551-en, hiszen a közegészségügyi igazgatóság számlálója változatlanul furcsán működik) kapták meg a koronavírus elleni vakcinát és a második, emlékeztető oltást, míg egy héttel korábban szinte kétszer többen, 8470-en.

Közelítünk a kitűzött 100 000-es cél felé

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy oltási kampány lassulása-kifulladása nem kizárólag a lakosság érdektelenségére vezethető vissza: Szatmár megye lakossága hivatalosan több mint 330 000 fő, ám óvatos becslések szerint közülük több mint 100 000-en nem élnek itthon, míg más becslések szerint ez a szám 130–140 ezer körül is mozog. Durván számolva tehát kétszázezerre tehető azok száma, akik igényelhetnék az immunizálást, és mivel a legtöbben már igényelték is, az elkövetkező időszakban a hatóságok most azon kistelepüléseken élő idősekre, mozgáskorlátozottakra és mozgásképtelenekre fordítanak kiemelt figyelmet, akik számára nagyon nehézkes vagy teljesen kivitelezhetetlen, hogy eljussanak egy-egy oltási központba.

A hétvégén megyeszerte 1416-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az oltáskampány keretében a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint már 81 873 személyt immunizáltak, helyi reakciós mellékhatások pedig továbbra is csak 14 esetben fordultak elő.

Június 13-án a közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében Szatmár megyében 12 978 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan — ami azt jelenti, hogy a hétvégén egyetlenegy új esetet regisztráltak (szombaton), az újratesztelt páciensnek közül pedig szintén egynek lett ismét pozitív a teszteredménye. Továbbra is szinte teljesen üresek a koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott kórtermek: a szatmárnémeti tüdőkórházban és az Avasfelsőfalui Városi Kórházban egyetlen koronavírus-fertőzött beteget sem kezelnek, míg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 6-ot, a Nagykárolyi Városi Kórházban pedig 2-t — utóbbiakat az intenzív terápiás osztályon látják el.

A gyógyultak száma 12 588, vagyis az előző adatközlés óta egy páciensnek sikerült legyőznie a kórt, míg az elhunytaké változatlanul 366, ugyanis az elmúlt 48 órában senki nem vesztette életét a vírusfertőzés szövődményeinek következtében a nagykárolyi kórházban.

Házi vagy intézményes karanténban ismét bő százzal kevesebben, 354-en vannak (sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), míg házi elszigeteltségben (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik) mindössze 10-en. Az elvégzett tesztek száma 104 435, vagyis a hétvégén 621 mintát elemeztek, és ezek mindössze 0,3%-a lett pozitív.

Intenzív volt a forgalom Szatmár megye határátkelőinél: az elmúlt 48 órában 6886 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 148 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

 

Egy haláleset, egy fertőzés
Az elmúlt 24 órában egy beteg vesztette életét az országban a koronavírus-fertőzés miatt kialakult COVID-19 betegség szövődményei miatt, egy 76 éves Szatmár megyei páciens.
A PSD megtámadja a közigazgatási bíróságon a lazításokról szóló kormányhatározatot
Megtámadja a Szociáldemokrata Párt (PSD) a közigazgatási bíróságon a járványügyi szabályok augusztus elsejei lazításáról szóló kormányhatározatot, mert szerintük 'aránytalanul' 500 főre korlátozza a tömeggyűlések és tüntetések részvevőinek maximális számát.
GCS: 170 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, több mint 27.500 teszt eredményének feldolgozása nyomán
A legutóbbi tájékoztatás óta 170 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27.500 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie