×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Tíz évvel ezelőtt még nem létező állások jelentek meg a romániai munkaerőpiacon

2021.07.22 - 13:12
Megosztás:
Tíz évvel ezelőtt még nem létező állások jelentek meg a romániai munkaerőpiacon
Ételfutár, fuvarmegosztó sofőr, podcastgyártó, teleorvos - egy elemzés szerint többek között ezek az új állások jelentek meg az utóbbi években a technológia gyors fejlődése révén alaposan átalakuló romániai munkaerőpiacon.

A tanulmány szerint a felgyorsuló életritmus radikálisan módosított az emberek szükségletein és magatartásán. A technológia fejlődésével, az online platformok megjelenésével olyan munkatevékenységek jöttek létre, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem léteztek Romániában. Ezek elvégzéséhez bizonyos esetekben a digitális készségek és az alkalmazkodási képesség fontosabbak, mint a képzettség vagy a tapasztalat. 'Jelenleg már számtalan olyan állás van, amelyek betöltéséhez csupán digitális alapismeretekre van szükség' - olvasható a munkaerőpiaci elemzésben.

A tanulmány elsőként az utóbbi években, de különösen a világjárvány idején látványosan fejlődő ételfutár-szolgáltatásokat hozza fel példaként. A futárok iránt egyre nő a kereslet, és az állásokra jelentkezőknek mindössze egy okostelefonra van szükségük, amelyre feltelepítenek néhány alkalmazást, illetve egy járműre (ami lehet kerékpár is), amellyel elszállítják a kért címre a megrendelt ételt. A teljes folyamat automatizálva van, a megrendelés iktatásától a futár kiválasztásáig és a megrendelő címéhez történő irányításáig, az alkalmazás pedig végig segítséget nyújt a futárnak.

Hasonlóan fejlődtek az elemzés szerint a fuvarmegosztó szolgáltatások is, amelyekre elsősorban a nagyvárosokban nőtt a kereslet. A gépjárművezetők munkáját szintén egy okostelefonos alkalmazás segíti.

A tanulmány szerint az egészségügyi szolgáltatások is lépést tartottak a technológia fejlődésével, így egyre többet hallani manapság a teleorvosokról. 'Ők kommunikációs eszközök felhasználásával végzik a vizsgálatokat, értelmezik a tüneteket, illetve távkonzultációt nyújtanak a betegeknek' - olvasható az elemzésben.

A tanulmány több olyan állást is felsorol, amelyek az utóbbi években jelentek meg a romániai munkaerőpiacon: ételfutár, fuvarmegosztó gépjárművezető, alkalmazásfejlesztő, digitális call center munkatárs, VR/AR designer vagy közösségimédia-szakértő.

Az elemzés megemlíti azt is: bár Románia kiváló IT-szakemberekkel és az európai átlagot meghaladó internetsebességgel rendelkezik, a lakosság digitális ismeretei terén az utolsók között van az EU-ban.
AGERPRES

Erős kezdés a munkaerőpiacon
Az új szezon jelentős növekedést eredményezett a munkaerőpiacon, hiszen 2021 szeptemberében 26%-kal több új állást hirdettek meg a hazai munkaadók, mint az elmúlt év azonos időszakában.
Bukaresti és Kolozs megyei cégek kínálják a legnagyobb béreket az álláskeresőknek
A bukaresti, illetve Ilfov, Kolozs, Temes és Iaşi megyei cégek kínálják a legnagyobb béreket az álláskeresőknek, 740 és 1378 euró közötti nettó fizetéseket ajánlanak - derül ki a BestJobs pénteken közzétett elemzéséből.
Forrott a nyáron a munkaerőpiac
Rekordok dőltek meg ezen a nyáron a hazai munkaerőpiacon: az elmúlt három év legtöbb állását kínálták a munkahelykeresőknek.
Cookie