×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
enyhe eső
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

Titus Corlăţean lett az EJEB bíráinak megválasztásával megbízott bizottság elnöke

2022.01.27 - 14:49
Megosztás:
Titus Corlăţean lett az EJEB bíráinak megválasztásával megbízott bizottság elnöke
Titus Corlăţean szenátort választották az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráinak megválasztásával foglalkozó bizottsága elnökévé - közölte a szenátus.

Titus Corlăţean megválasztása az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése rendes ülésszakának első szakaszában történt, amely Strasbourgban, illetve online zajlik január 24-e és 28-a között.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit kiválasztó bizottságnak az a feladata, hogy az egyes tagállamok által javasolt 3 jelöltet meghallgatja, kiértékeli, majd zárt ajtók mögött megvitatja a jelöléseket. Ezt követően elküldi az általa javasolt személyek listáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, amely ennek figyelembevételével választja ki az EJEB leendő tagjait.

Az EJEB bíráinak mandátuma 9 év, a bizottság belső szabályzata szerint erkölcsileg feddhetetlen, nagy szakmai tekintéllyel rendelkező ember foglalhatja el ezt a tisztséget.

Az EJEB bíráit kinevező testület 20 tagból és 20 helyettes tagból áll, akik mind magas jogi képzettséggel és nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A bizottság tagjait az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének bürója nevezi ki a Közgyűlés öt politikai frakciójának javaslata alapján.
AGERPRES

Drulă, az USR ügyvezető elnöke még nem döntötte el,hogy jelölteti-e magát az elnöki tisztségre
Még nem döntötte el, hogy versenybe száll-e a párt elnöki tisztségéért - jelentette ki Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvezető elnöke.
Dan Barna kizártnak tartja, hogy induljon az USR elnöki tisztségéért
Kizártnak tartja Dan Barna, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) legközelebbi kongresszusán induljon a pártelnöki tisztségért.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.