×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Tisztújító közgyűlést tartott az RMDSZ kaplonyi szervezete

2021.07.16 - 10:00
Megosztás:
Tisztújító közgyűlést tartott az RMDSZ kaplonyi szervezete
Tisztújító közgyűlést tartottak július 14-én Kaplonyban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kaplonyi szervezetének vezetőségét újították meg.

A községi kultúrotthonban az év talán legforróbb napján szép számú érdeklődő vett részt a rendezvényen. Jelen volt Pataki Csaba, a megyei RMDSZ elnöke, a megyei önkormányzat vezetője is.
A köszöntés rendjén Kánya Zsolt Albert ideiglenes elnökként köszöntötte a gyűlés részvevőit. Az alapszabályzatnak megfelelően jegyzőkönyvvezetőt választottak — erre Máncz Dezsőt kérték fel.
Pataki Csaba elevenítette fel a tavalyi közgyűlés óta eltelt időszakot és mondott köszönetet ezúttal is annak okán, hogy mind a helyhatósági, mind a parlamenti választások alkalmával sok-sok szavazatot kaptak a Szövetség jelöltjei.
Kánya Zsolt ideiglenes elnök, a tanács RMDSZ-es frakcióvezetője is a mögöttük álló időszakról beszélt. Elmondta, hogy nagyon sok a feladat, az elvárások is jelentősek, s ezeknek folytonos párbeszéddel igyekeznek eleget tenni. Ennek kapcsán türelmet kért, mert mint rámutatott, csodát egyik napról a másikra nem lehet tenni, azonban az előrelépés jeleit már látni.
A tisztújítás rendjén egyetlen jelölt neve hangzott el, éspedig Kánya Zsolté. A jelenlévők egységesen kérték fel a szavazás során őt arra, hogy folytassa a munkáját. Két alelnököt is megnevezett, akikkel közösen látja majd el a továbbiakban a teendőket: Fleisz Adrien tanácstagot, illetőleg, hogy a szervezet nyitottsága előtérbe kerüljön, Rotmund Tímeát. A jelenlévők őket is egyöntetűen megszavazták.
Az alkalom kötetlen beszélgetéssel folytatódott. A megyei szervezet elnöke beszélt arról, hogy igyekeznek még idén aszfaltréteggel beburkolni a Temető utcát, de a megyei önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei okán megeshet, hogy csak jövőre fogják tudni elvégeztetni a tényleges munkálatot. A különféle pályázati lehetőségekről is beszélgettek, de felmerült például a Kubának mondott falurész ügye is. Pataki Csaba megígérte, hogy segít változtatni a jelenlegi áldatlan állapoton, amely szerint az a rész is árvíz által veszélyeztetett területnek van minősítve.

Kelemen: a Nyugat értékválságban van
A Nyugat nem azért van válságban, mert nincs mit enni, vagy nincs fedél az emberek feje fölött, de nem lehet büntetlenül hátat fordítani a keresztény hagyománynak, fogalmazott Kelemen.
RMDSZ: a szolgáltatók nem szüntethetik meg a háztartási fogyasztók számára a gázt és villamos áramot
Továbbra sem vághatják le a háztartási fogyasztóktól a villamos energiát és gázt a szolgáltatók, ha elmaradt a számláik kifizetése – erről szavazott ma a szenátus plénuma. Az intézkedést az energiaügyi bizottság is egyöntetűen elfogadta. „A készenléti állapot alatt senki sem maradhat elektromos áram és gáz nélkül, ha önhibáján kívül került nehéz anyagi helyzetbe” – mondta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.
Önkormányzatok szerepe a családtámogatásban
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciájának központi témája — akárcsak a kongresszusé — a családtámogatás volt, valamint az önkormányzatok szerepe ebben, de terítékre került a Saligny-program, a bölcsődeépítések és más, a családok életminőségén javító lehetőségek. A panelbeszélgetésen a Szatmár megyei elöljárók is felszólaltak.
Cookie