×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Tisztelgés Kölcsey, s egyben a magyar nyelv szépsége és nagysága előtt

2023.01.27 - 23:02
Megosztás:
Tisztelgés Kölcsey, s egyben a magyar nyelv szépsége és nagysága előtt
A versenyzők minden korosztályban más tematikában kellett verset vagy prózát válasszanak (Fotók: A szerző felvételei)
“Hiszen a vers akkor lesz igazán élő, hogyha hozzáteszitek a magatok személyiségét, a magatok gondolatait, ha átszűritek magatokon a lényeget.” — két év kényszerű online megmérettetés után idén személyes jelenléttel tartották a Kölcsey Ferenc Vers- és Prózamondó Versenyt.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényen kicsitől nagyig voltak jelentkezők, akik ebben az évben végre a zsűrivel szemtől szembe adhatták elő a választott verset vagy prózát január 27-én, pénteken kora délutántól.

Az esemény megnyitója — és a verseny egy része is — a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében zajlott, ahol a bemondók, Nagy Boglárka és Gál Angéla szívélyesen üdvözölték a meghívott vendégeket és a résztvevőket, majd átadták a szót az esemény házigazdájának, Pataki Enikőnek.

hirek/2023/januar/2-9.jpeg

Az igazgatónő meghatottan köszöntötte a jelenlévőket, elmondván, hogy számára nem csak a versek miatt ünnep a mai nap, hanem a találkozás miatt is. “Hiszen a vers akkor lesz igazán élő, hogyha hozzáteszitek a magatok személyiségét, a magatok gondolatait, ha átszűritek magatokon a lényeget.” — magyarázta Pataki Enikő.
Kiemelte azt is, hogy az idei egy igen különleges év, nem csak a fizikai jelenlét miatt, hanem azért is, mert olyan évfordulókat, olyan embereket ünnepelhetünk, mint Petőfi Sándor és Madách Imre, akik 200 éve születtek, Csokonai Vitéz Mihály, aki 250 éve született, valamint a Himnuszt, amely 200 éve íródott — van tehát mire büszkének lenni, legyünk is. “Nem sok nemzet büszkélkedhet olyan költészettel, olyan irodalommal, olyan kultúrával, mint a magyar: amely összetett, sokszínű, változatos.” – méltatta a magyar kultúrát az igazgatónő. Beszéde végén, szellemi útravalóul a Parainesisből idézett a jelenlévőknek, majd eredményes versenyzést, kellemes kikapcsolódást kívánt.

hirek/2023/januar/1a-2.jpg

Pataki Enikő után Szejke Ottilia helyettes-főtanfelügyelő köszöntötte a résztvevőket azon a versenyen, amely elmondása szerint egyszerre tiszteleg Kölcsey Ferenc és egyben a magyar nyelv szépsége és nagysága előtt. A versenyzőkhöz szólva elmondta, hogy ez a rendezvény remek alkalom arra, hogy megcsillanthassák a magyar nyelv szépségeit, a magyar kultúra nagyságát és megmutathassák a magyar diákok rátermettségét és tehetségét. Kiemelte azt is, hogy a verseny az anyanyelvre és a himnuszra irányítja a figyelmet. “Nemzeti himnuszunk egyedi a világban. Napjainkban, amikor annyi minden változik, s az emberi önzés is egyre nagyobb méreteket ölt, elgondolkodtató Kölcsey imája, amely egy egész nemzetre kér áldást (...) Egy olyan nemzetre, amely akár kisebbségben, akár többségben, szétszórva él a világban.” — méltatta Szejke Ottilia nemzeti imánkat, majd arra kérte a diákokat, hogy itt legyenek otthon s legyenek büszkék arra, hogy magyarok. 

A köszöntések után a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, a Kölcsey vásárosnaményi testvériskolájának tizenkettedikes tanulója, Balázs Amanda Dianna énekével színesítette a verseny megnyitóját, utána pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium kórusának előadását élvezhette a közönség. A megnyitó – és egyben a kórus előadása is – a Himnusz eléneklésével ért véget.

hirek/2023/januar/3-11.jpeg

Széles korosztály-skála, színes verseny

Ahogy az egyébként hirdetve volt, a versenyre kicsitől nagyig, azaz előkészítősöktől egészen tizenkettedik osztályosokig jelentkezhettek, a versenyen ugyanis hat kategóriában mérhették össze tehetségüket a diákok.

Mint kiderült, a megmérettetésre nem csak Szatmár megye különböző iskoláiból jelentkeztek versenyzők, hanem a város vásárosnaményi és budapesti testvériskolákból, illetve Szilágycsehből is. Ami a létszámot illeti, nem volt hiány, a kisiskolások csoportjában ugyanis több, mint 35, az V-XII. osztályosok közül pedig közel 40-en mérték össze vers- és prózamondó tudásukat.

hirek/2023/januar/4-8.jpeg

Szép előadások, szép eredmények

Bár a megnyitón többször is elhangzott: mindenki nyertes, aki a versenyre jelentkezett, fontos kiemelni azokat a versenyzőket, akiket a zsűri a legjobbnak talált a verseny folyamán.

Az előkészítő - I - II. osztályosok Barátaink, az állatok témában kellett egy szabadon választott, állatokról szóló, magyar szerző tollából származó verset vagy mesét előadjanak.  
A zsűri döntése alapján ebben a kategóriában Kocsán Odett, a Kökényesdi Általános Iskola diákja és Lovász Botond, a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola tanulója szerepelt legjobban, ezért ők ketten kapták az első díjat. Az ezüstérmes Marosz Cecília, a budapesti Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium tanulója és Dobos Eszter, a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola diákja lett, a harmadik díjat pedig Tárkányi Mira, a Kökényesdi Általános Iskola tanulója kapta. 
Dicséretben részesült Simpf Boros Mira, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumból, illetve Nagy-Kis Kimberly, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból. 
A Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület díját Giurgiuca Stefania, a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola tanulója és Maroșan Vivien, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja kapta.

A III - IV. osztályosok kategóriájában — amelynek témája „Történetek Csodaországból”, azaz egy szabadon választott prózarészlet magyar írók műveiből volt — Kolb-Schvarczkopf Gábriel, a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákja kapta az első díjat, második díjas pedig Lucaci Hanna, a Kökényesdi Általános Iskola tanulója lett. Bronzérmet Péter Emília, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja kapott – dicséretben Scheitli Mátyás Benjámin, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója és Zágonyi Hanna Petra, a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákja részesült.

Az V-VI. osztályosok egy szabadon választott vers vagy prózarészletet kellett előadjanak a XX.- XXI. század magyar gyermek- és ifjúsági irodalmából, „A játék az gyönyörű…” játék a nyelvben, játékos nyelv tematikában. 
A kategória győztese Máthé Abigél, a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákja lett, második díjat Kovács Szófia, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója kapott, bronzérmes pedig Schvarczkopf Tamás, az Aurel Popp Művészeti Líceum diákja lett.
Dicséretben részesült Kánya Jázmin és Csatári Bence, mindketten a Szatmárnémeti Református Gimnáziumból, valamint hazavihette a Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület díját Kővári Virág, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, Erdei Henrietta, az Erdődi Technológiai Líceum diákja pedig a LiterArt különdíjat kapta meg.

 A VII-VIII. osztályosok egy szabadon választott verset vagy prózát, prózarészletet kellett színpadra vigyenek Petőfi Sándor életművéből. A kategória ezüstérmese Víg Áron lett, a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskolából, a dobogó harmadik fokára pedig Kiss Hunor, a  Kökényesdi Általános Iskola diákja állhatott. A Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület díját Papp Dániel. a budapesti Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium diákja kapta, a LiterArt különdíját pedig Szegő Kata Sára, a budapesti Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium tanulója szerezte meg.

A IX-X. osztályosok Szerelemkép Petőfi verseiben témakörben kellett verset válasszanak. A legjobban Loga Szilárd, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja teljesített – ő kapta az első díjat –,  a dobogó második fokára pedig Simon Viktória Diána, a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum diákja állhatott. A harmadik díjat Urbán Zsófia, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója kapta, dicséretben pedig Geng Emőke, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja és Tóth Evelin, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója részesült. A Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület díját Tepfenhart Bettina, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja kapta, a LiterArt különdíj pedig Máthé Rebekát, a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákját illette. Emellett a Szamos folyóirat különdíját Loga Szilárdnak, Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjának adták, a Kolozsvári Magyar Állami Színház díját pedig Simon Viktória Diána, a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum diákja vehette át.

A XI - XII. osztályosok Költő és világ Petőfi verseiben tematikában szavaltak. A kategória első helyezettje Balog Barbara, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja lett, a második díjat Balázs Amanda Diana, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója kapta, bronzérmes pedig Ujjobbágy Alexandra Karola, a budapesti Ady Endre Gimnázium diákja lett.
Dicséretet Oláh Lora Kisó, a budapesti Ady Endre Gimnázium diákja, valamint Sztankovics Alexandra, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja kapott. A Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület díjában Vass Viktor,  a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója részesült, a LiterArt különdíjat pedig Balázs Amanda Diana, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákja vehette át. Továbbá a Sztankovics Alexandra, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja vehette át a Szamos folyóirat különdíját, a szintén kölcseys Balog Barbara pedig a Kolozsvári Magyar Állami Színház díját vihette haza.

Mindenkinek gratulálunk! 

Szabó Beatrix

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!