×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Tiltakozó akciókba kezdtek hétfőn a postai alkalmazottak

2024.02.26 - 13:30
Megosztás:
Tiltakozó akciókba kezdtek hétfőn a postai alkalmazottak
(Fotó: Poştaşii Facebook-oldal)
A postások február 29-éig naponta 11:30 és 14 óra között terveznek tüntetni Bukarestben a kutatási, innovációs és digitalizációért felelős minisztérium előtt. A postásállomány nagyobbik hányada minimálbért kap.

Tiltakozó akciókba kezdett hétfőn a postai alkalmazottak szakszervezete (SLPR). A postások négy napon keresztül, naponta 11:30 és 14 óra között terveznek tüntetni a kutatási, innovációs és digitalizációért felelős minisztérium előtt.

A fő okok

Elégedetlenségük fő oka „az átlátható, motiváló és diszkriminációmentes bérezési rendszer hiánya”, amely a szakszervezet szerint oda vezetett, hogy a Román Posta személyi állományának nagy része beosztástól, képzettségtől és szakmai tapasztalattól függetlenül minimálbért kap.
A SLPR szerint óriási a kockázata annak, hogy a minimálbér 2024. január 1-jei emelésével a Román Posta fizetésképtelenségi eljárás alá kerül, vagy sok ezer alkalmazottat bocsát el.

hirek/2024/februar/tiltakozo-akciokba-kezdett-hetfon-a-romaniai-postai-alkalmazottak-bns-fb.jpg
(Fotó: Blocul Naţional Sindical)
Nem közelednek

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin egy múlt heti sajtótájékoztatón kijelentette, jelenleg nincs érvényes kollektív munkaszerződés, amely a postai alkalmazottak kollektív jogait és kötelezettségeit rögzíti. Közlése szerint hetek óta folynak a tárgyalások a szerződésről a szakszervezet és a vállalat vezetősége között, de nem sikerül dűlőre jutni, az álláspontok nem közelednek. Február 29-e a végső határidő a kollektív munkaszerződés véglegesítésére, ha addig nem készül el a dokumentum, elkezdik az aláírásgyűjtést, és megteszik a törvényben előírt többi lépést az általános sztrájk kirobbantására.

Sokan minimálbéren

Costin beszélt arról is, hogy a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbért kap, "függetlenül attól, hogy milyen munkát végeznek a vállalatnál, milyen képzettséggel rendelkeznek, vagy milyen felelősséggel jár a munkájuk". 2019-től a vállalati bruttó átlagbér gyorsabb ütemben nőtt, mint az országos bruttó minimálbér, 2023-ban azonban megfordult ez a tendencia. "A vállalat vezetősége a minimálbérénél jóval kisebb mértékű fizetésemelést tervez, így 2024-ben a vállalati bruttó átlagbér mindössze 24 százalékkal fogja meghaladni az országos bruttó minimálbért" – magyarázta. A július 1-jétől esedékes minimálbér-emeléssel akár 80 százalékra nőhet a minimálbérért dolgozó alkalmazottak aránya - tette hozzá.

Hírszerkesztő

 

Jóváhagyta a kormány a bruttó minimálbér 3700 lejre való emelését
Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén hogy a bruttó minimálbér 3300 lejről 3700 lejre emelkedjen – jelentette be az ülés elején a miniszterelnök. Nő az adómentes összeg is.
Nő a minimálbér és ennek jövedelemadó-mentes összege
Július elsejétől, tehát augusztusi kézhezvétellel, a jelenlegi 3.300 lejről 3.700 lejre nő a bruttó minimálbér. 200-ról 300 lejre emelik a bérek jövedelemadó-mentes hányadát. Lesz-e még egy minimálbér emelés 2025 január elsejétől?
Rendkívül nagy a teher azokon, akik dolgoznak!
Hétfő délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntettek, mivel a romániai munkavállalókra túl nagy adóterhek nehezednek.