×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Tilitoli az oltási kampányban

2021.01.12 - 07:51
Megosztás:
Tilitoli az oltási kampányban
Vagy nem győzi, vagy átruházná a munkát az egészségügyi minisztérium, mindenesetre Kereskényi Gábor polgármesternek nem tetszik, hogy a városokra hárítanak át sok feladatot.

Az Egészségügyi Minisztérium sürgősségi kormányrendelettel az önkormányzatokra bízná a COVID-19 elleni védőoltások beadásának lebonyolítását, amely során nemcsak a megfelelő oltási központoknak kell helyszínt biztosítani, hanem a polgármesteri hivataloknak kellene felszerelniük azokat, és a személyzet bérezését is biztosítaniuk kell.
Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint a minisztériumnak nem lenne szabad lepasszolnia ezt a rendkívül fontos feladatot, és amíg el nem múlik a veszély, ennek az intézménynek minden energiáját a védőoltáskampány megszervezésére kellene fordítania.
Ahogy azt a Romániai Municípiumok Egyesületének (AMR) frissen megválasztott elnöke, Emil Boc kolozsvári polgármester is kifejtette, minden polgármester egyetért azzal, hogy a védőoltás-akció minél hamarabbi lebonyolítása rendkívül fontos, hiszen csak ezt követően térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba, de a felelősséget, a munkát és az oltással járó kiadásokat nem a polgármesteri hivatalokra kellene ráterhelni.
„Egy vonatkozó sürgősségi kormányrendelet feladatokat és felelősséget hárít az önkormányzatokra, miközben nem biztosítja a feladat megoldásához szükséges anyagi fedezetet. Éppen ezért módosítani kell rajta úgy, hogy a költségek és a feladatok is arányosan legyenek elosztva a minisztérium és az önkormányzatok között. Ahhoz, hogy az oltási kampány sikeres legyen, az Egészségügyi Minisztériumnak is felelősséget kell vállalnia, ki kell vennie belőle a részét” — szögezte le Kereskényi Gábor polgármester.
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal már kijelölte azt az öt épületet, amelyben az oltási központok lesznek berendezve, ugyanakkor egyéb városokhoz hasonlóan kéri a minisztériumot, hogy biztosítsa az ezek felszereléséhez és működtetéséhez szükséges összeget, hiszen abban az esetben, ha nem lesznek biztosítva az ehhez szükséges alapok, és ezt az önkormányzat maga kell előteremtse, akkor egyéb, fontos beruházások kivitelezése maradhat el” — nyilatkozta a polgármester.


Princz Csaba

 

Továbbra sem nyitnak az oltási központok
A szatmárnémeti oltóközpontban januárra már nincs szabad időpont, viszont Tasnádon és Avasfelsőfaluban még lehet regisztrálni.
Nem függ az antitestmennyiségtől a védőoltás időpontja
299 oltási központban folyik az immunizálás az oltási kampány második szakaszában, ez összesen 487 oltási pontot jelent - közölte kedden Dr. Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.
Oltással a világjárvány ellen
Gébel-Svarckopf Emese gyógyszerészasszisztens január 16-án kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Mindenkit arra biztat, hogy igényelje a vakcinát, mert csak így állíthatjuk meg a járványt.
Cookie