×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Ti vagytok a világ világossága – 13. Szatmár Határok Nélkül Nagyecseden

2023.09.18 - 11:00
Megosztás:
Ti vagytok a világ világossága – 13. Szatmár Határok Nélkül Nagyecseden
Immár tizenharmadik alkalommal találkoztak a történelmi Szatmár reformátusai Nagyecseden, a Szatmár Határok Nélkül református találkozó égisze alatt — hagyományosan Magyarország egyik legnagyobb református temploma adott otthont a találkozónak.

A partiumi szatmári egyházmegyéből négy nagybusszal és több kisautóval is érkeztek, húsz gyülekezetből a találkozóra. Szombaton 11 órától a nagyecsedi református nagytemplomban két püspök is hirdette az Igét. Fekete Károly debreceni püspök már megszokott vendége az alkalomnak, Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki püspök pedig, aki a világosságról prédikált, első alkalommal volt jelen: “Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5,14-16)

hirek/2023/szeptember/nagyecsedi-reformatus/11.jpg

Liturgusként szolgáltak: Nagy Erika szatmári egyházmegyei missziói előadó, Tolnay István, dr. Gaál Sándor, Szalay Kont, Gellén Sándor, Koncz Imre esperesek. Köszöntött Kovács Lajos polgármester, Fülöp István a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke, Kovács Sándor országgyűlési képviselő. A Szabolcsi Szimfónikus Zenkar ás a Gyermekkórus ünnepi műsorát öröm volt hallgatni. A házigazda lelkészek Bogya Kis Áron és Annamária is köszöntötték a gyülekezetet.

Az igehirdetések a köszöntők, valamint a szolgálatok után átadták a Milotai Nyilas István-díjat dr. Szepessy Béla grafikusművész laudációja után Homonna György festőművésznek.

hirek/2023/szeptember/nagyecsedi-reformatus/17.jpg

Az istentisztelet után emléktáblát avattak a találkozó keretében. A szabadtéri színpadon délután egy órakor kezdődtek a programok, fellépett a Szolgálat zenekar, az ünnepi gondolatokat követően a hagyományőrző csoportok léptek közönség elé. A kárpátaljai Perecsenyből érkezett Nagyecsedre a Music Hearts, melynek műsora után Pintér Béla adott koncertet és énekelt a benne levő reménységről. Feltöltő és áldásos volt.

hirek/2023/szeptember/nagyecsedi-reformatus/19.jpg

A találkozó kísérőprogramokban sem szűkölködött, egész nap gasztronómiai és kézműves bemutatókkal, vidámparkkal és játszóházzal várták a látogatókat.

Rácz Ervin 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!