×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Tévhitek az átingázással kapcsolatban

2021.11.12 - 07:10
Megosztás:
Tévhitek az átingázással kapcsolatban
A jelen pillanatban vörös besorolású Magyarországra átingázó diákok is karanténmentességet élveznek hazatéréskor.


Vasárnap éjféltől változott Magyarország járványügyi besorolása, s lett vörös zóna, de úgy tűnik, sokak számára még mindig nem teljesen világosak a Romániába való beutazás feltételei — legalábbis ezt támasztják alá a különböző fórumokon, csoportokban naponta többször is feltett kérdések, amelyek közül (hétvége közeledvén) egyre több vonatkozik az átingázó diákokra.
Mint azt lapunk hasábjain már többször is pontosítottuk, a vörös zónás országból és országba átingázók mentesülnek a karanténkötelezettség alól, legyen szó munkavállalókról vagy diákokról — vagyis karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Románia területére azok a külföldi lakóhellyel rendelkező, román állampolgárságú diákok (amennyiben kiskorúak, azaz nem töltötték még be 14. életévüket, akkor kísérőik is), akik egyik országból a másikba járnak tanulni, illetve felvételi vagy záróvizsgát tesznek, és mindezeket természetesen papírral (diákigazolvány, iskolai igazolás stb.) is tudják igazolni.
A másik dolog, ami úgy tűnik, szintén sokak számára nem teljesen világos: csak a Magyarország területéről Romániába érkezők számára változtak a beutazási feltételek — Magyarország irányába továbbra sincs senki számára karanténkötelezettség, a Magyarország területére belépőknek kizárólag személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk a határellenőrzésnél, nem szükséges sem oltási igazolás, sem teszt, sem EU-s zöldigazolvány.

Magyarországi diákok a Kalazanciban
Sátoraljaújhelyi diáktársaikat fogadták a kalazancisok a Határtalanul!-program keretein belül. A magyarországiaknak a nagykárolyi diáktársaik megmutatták a környék fontosabb emlékhelyeit.
Nem unatkoznak a határrendészek
Az elmúlt napokban számos közlekedési szabálysértésre derült fény a petei határátkelőnél, melyek közül négyet Romániából kifelé menet, egyet pedig beutazáskor regisztráltak.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Cookie