×
2022. 01 19.
Szerda
Sára, Márió
-3 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.34 RON
100HUF = 1.39 RON
Nagykároly

Természetes pillanatok fotókon

2018.07.29 - 21:03
Megosztás:
Természetes pillanatok fotókon

Újabb fotókiállítás nyitórendezvényének helyszínéül szolgált a Károlyi-kastély emeleti kiállítóterme vasárnap délután. Szöllősiné Haller Orsolya magyarországi fotós természetet és állatokat bemutató, makrovilágba is kalauzoló képeit nézhették meg a rendezvényre érkezők.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a művésznő eljött hozzánk Nagykárolyba, és lehetővé tette, hogy a nagykárolyi közönség is megnézze a képeit. Ez a második kiállítása Szatmár megyében, korábban már nyílt egy tárlata Szatmárnémetiben, azonban a Károlyi-kastélyban, Nagykárolyban most először állít ki — mondta bevezetőjében Adrian Stefănuţi, a Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Alapítvány munkatársa.

Szöllősiné Haller Orsolya a természet csodálója, s ez a tény visszaköszön képeiről is. Színes pipacsok, hangulatos naplementék láthatóak a kastélyban kiállított képein, amelyek mindegyike kellemes érzetet kelt a nézelődőben.

A Természet (S) Pillanatok című kiállítás egy olyan átfogó anyag, amely tökéletes betekintést enged a kiállító lelkivilágába, mindabba, ami őt érdekli. A kiállító művész, fényképész és informatikatanár, akit igencsak sokoldalú egyéniségnek tartanak ismerősei. Gyermekként édesapja vezette be a zene világába, amit a mai napig is művel. Természetet kedvelő családban nőtt fel, és ez a szemlélet őt is „megfertőzte”. Gimnáziumi évei alatt lett a fotózás rabja, és az állatok iránti szeretet vezette a természetfotózás felé. Az olyan apró részletek is érdeklik, amelyek más ember számára talán észre sem vehetők. Él a makrózás lehetőségeivel, amely segítségével akár 1–2 centiméterre is megközelítheti a témát. Autodidakta módon képzi magát, a tapasztalat a legfőbb tanítója. Bár a digitális technika lehetővé tenné, mégsem használja a retusáló, képmódosító eljárásokat, inkább megpróbálja a természetes valójában elénk tárni a világot.

A vasárnapi kiállítás nyitórendezvényén arról is beszélt, mennyire örül, hogy a Károlyi-kastély szép termeiben láthatja a közönség a képeit. Voltak már kiállításai Mezőtúron, Balatonlellén, Balatonszemesen, Balatonföldváron, Keszthelyen, Veszprémben, Kisvárdán és Szatmárnémetiben is. Több szakmai díj birtokosa, a Reformáció 500 fotópályázatának jutalmazottjai között is megtalálható a neve, de a Naptárfotó pályázat közönségdíja, valamint a szakmai zsűri díja is az övé. A nagykárolyi kiállítás képanyaga augusztus 11-ig lesz megtekinthető.

 

Cookie