×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Temesvár Társaság: az AUR elnöke határolódjon el a forradalom elfojtásával vádolt két törvényhozójától

2020.12.16 - 18:13
Megosztás:
Temesvár Társaság: az AUR elnöke határolódjon el a forradalom elfojtásával vádolt két törvényhozójától
Felszólította a Temesvár Társaság elnöke a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökét, George Simiont, hogy alakulata határolódjon el két frissen megválasztott törvényhozójától, Francisc Tobától, valamint Nicolae Romantól, akik - állítja a szervezet - részt vettek az 1989-es forradalom elfojtására tett kísérletben.

A Temesvár Társaság elnöke, Florian Răzvan-Mihalcea közleményében leszögezi, tiltakoznak az ellen, hogy a két frissen megválasztott törvényhozó részt vegyen a forradalomra való megemlékezésnek szentelt temesvári eseményen. Hozzáteszi, Temesvárra érkezése előtt George Simionnak az AUR elnökeként és az alakulat jelöltlistájának összeállítójaként mindenképpen el kell határolódnia ettől a két személytől, és haladéktalanul kérnie kellene a parlamentből való lemondásukat. E két személy lemondásának hiányában George Simion nem csatlakozhat a temesvári megemlékezésekhez - nyomatékosítja.

Florian Răzvan-Mihalcea ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Temesvár mindig is elutasította a sovén nacionalizmust.

"Azért győztünk, mert a temesváriak nem hittek a sovén nacionalizmus hívó szavának, azért győztünk, mert itt a nemzetiségek egységesek voltak, azért győztünk, mert elutasítottuk mindazt, amit George Simion pártja képvisel" - fogalmaz a szervezet elnöke, emlékeztetve ugyanakkor a Temesvári Kiáltvány 4. pontjára, amely kimondja, hogy "a nacionalizmusnak nincs helye Romániában".

George Simion a téma kapcsán úgy nyilatkozott, alakulatának illetékes testületei "komolyan elemzik" a Francisc Tobával kapcsolatos dokumentumokat, miután azzal vádolták meg, hogy részt vett a '89-es forradalom elfojtásában. Hozzátette, ő maga el fog menni Temesvárra, hogy "az igazi forradalmárok" mellett legyen ezekben a napokban.

AGERPRES

Az AUR felszólította a kormányt, hogy magas fertőzöttségi ráta esetén se zárja be az iskolákat
Felszólította kedden a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a kormányt, hogy törölje el az online oktatás bevezetéséről szóló előírást a 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken, és ne kényszerítse az oltás beadatására a tanárok és diákokat.
Temesvár: 6722 személy oltatta be magát az oltási maraton keretében
Hétfő reggelig 6722 személy oltatta be magát koronavírus ellen a temesvári maratoni oltási akció keretében, amely 64 órán át tartott megszakítás nélkül.
Turos: kizárt bármiféle együttműködés az AUR-ral
Az RMDSZ-szel lépne szövetségre az AUR — ráadásul „az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének megkeresésére” — az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságjogainak védelmében.
Cookie