×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Tematikus munkaügyi ellenőrzések

2021.09.08 - 08:00
Megosztás:
Tematikus munkaügyi ellenőrzések
Fotó: gds.ro
Augusztusban 125 ellenőrzést végeztek a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM SM) munkatársai a munkaviszonyra és a munkahelyi biztonsági előírások betartására vonatkozóan, s vizsgálódásaik nyomán 154 szabálysértést állapítottak meg, derül ki az ITM SM szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

Múlt hónapban 59 esetben a munkaviszony szabályosságát ellenőrizték, ezen a téren 88 szabálytalanságot találtak, s a munkaadók felszólítást is kaptak ezek megszüntetésére. A szabálytalanságokról 41 jegyzőkönyv készült, 6 esetben viszont pénzbírságot róttak ki, 27 600 lej összértékben. A munkatörvénykönyv előírásainak be nem tartásáért 3 esetben róttak ki pénzbírságot, 26 000 lej értékben, míg 13 esetben figyelmeztetést kaptak a munkaadók. Feketemunka miatt mindössze egyetlenegy munkaadót büntettek meg, igaz, 20 000 lejre, míg három munkáltató azért részesült írásbeli figyelmeztetésben, mert az alkalmazottnak nem adták át az egyéni munkaszerződés egyik példányát. A 2017/905-ös számú sürgősségi kormányrendelet megszegéséért, azaz a munkavállalók elektronikus rendszerben történő nyilvántartásának elmulasztása miatt 14 figyelmeztetést, illetve három esetben 1600 lej értékű bírságot róttak ki.

Az ITM SM vezetősége ismételten kihangsúlyozza, hogy be kell tartani a 2017/905-ös sürgősségi rendelet előírásait, s nemcsak a bírságok elkerülése végett, hanem minden egyéb kellemetlenség elkerülése miatt is, amit a REVISAL-program nem megfelelő használata idézhet elő. A munkaadók kötelesek az említett programban nyilvántartást vezetni alkalmazottaikról.

A 66 munkaegészségügyi vizsgálódás során 109 szabálytalanságra bukkantak az ellenőrök, ám csak 7 esetben róttak ki pénzbírságot is, 38 000 lej összértékben, a többi 104 esetben csak figyelmeztetésben részesítették a munkáltatót. Az elmúlt hónapban a munkaadók 9 eseményt jelentettek az ITM SM munkatársainak, ezek kivizsgálása folyamatban van.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderül, hogy a felügyelőség munkatársai az elmúlt hónapban 40 régiséget igazoló okiratot adtak ki az ITM SM archívumában lévő iratokból, ugyanakkor 5486 okmányt a REVISAL-adatbázisból, valamint 11 fizikai munkakönyvet adtak át tulajdonosaiknak, melyek még az ITM archívumában voltak.

Augusztusban az ITM SM munkatársai 43 petíciót iktattak (ezek közül 32 magánszemélyektől, 11 pedig jogi személyektől érkezett), ugyanakkor 45 igénylésre adtak választ a törvényes előírásoknak megfelelően. Közleményében a munkavédelmi felügyelőség kihangsúlyozza: a beérkező petíciók 50%-a online fut be. Ezzel kapcsolatosan az ITM vezetősége ismételten emlékezteti a munkavállalókat arra, hogy amennyiben bármilyen gondjuk adódik, nyugodtan fordulhatnak munkatársaihoz, de csak a névvel vállalt bejelentések esetében indítanak vizsgálatot, megnyugtatásul viszont tudatják azt is, hogy az 1999/108-as törvény értelmében számukra kötelező a titoktartás. Azt sem hozhatják nyilvánosságra, hogy a munkaadó ellen vizsgálat zajlik, mindaddig, míg le nem zárul az ellenőrzés.

A felügyelőség vezetősége felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, illetve a hatékonyabb munkavégzés érdekében petícióikat az itmsatumare@itmsatumare.ro e-mail-címre küldjék, vagy töltsék ki a www.itmsatumare.ro honlapon megtalálható online formanyomtatványt. SZFÚ

 

14-szer lőttek utána, nem állt meg
Az avasfelsőfalui határrendészek a közlekedésrendészekkel közösen tervezték Avasfelsőfalu határában ellenőrzés céljából leinteni az Audi típusú luxuskocsit, amely Avasújfalu irányából érkezett, de a sofőr figyelmen kívül hagyta a hatóság jelzéseit.
Ellenőrizni, de mivel?
Valamivel több mint 8000 androidos eszköz hiányzik a rendőrség felszereléséből ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudja ellenőrizni a több mozgásteret biztosító Covid-igazolványokat.
Turcan: A munkaügyi felügyelők 51 millió lej értékben szabtak ki bírságokat feketemunka miatt
A Munkaügyi Felügyelőség 51,1 millió értékben szabott ki bírságokat az év első hét hónapjában a dolgozóikat feketén foglalkoztató cégekre, az adóhivatalnak (ANAF) azonban az összeg nagy részét nem sikerült behajtani - mondta pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter.
Cookie