×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

Telefonos átverés: állami hatóság nevében csalnak

2024.02.06 - 13:20
Megosztás:
Telefonos átverés: állami hatóság nevében csalnak
Egy telefonbeszélgetés idején „nem látszik”, hogy csaló van a vonal másik végén. (Fotó: freepik.com / DC Studio)
A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) arra figyelmeztet mindenkit: az ő nevükben telefonáló szélhámosok csalnak ki komoly összegeket garantált befektetésben bízó személyektől.

Ne higgyenek és ne utaljanak pénzt magukat az ASF képviselőjének valló egyéneknek, akkor sem, ha a bejövő hívás a hatóság zöld számáról érkezik. Van alkalmazás, amely klónozni tud bármilyen számot, ezért sajnos már abban a hívásban sem lehet bízni, amelyik látszólag megbízható helyről érkezik. És ez nemcsak az ASF 0800 825 627–es TelVerde számára igaz, hanem bármilyen telefonszámra a világon.
A közelmúltban több jelentés is érkezett a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság nevében történő hangalapú adathalász (vishing) csalási kísérletekről, és az ilyen „ajánlatokat” elfogadó személyeket nagy összegű pénzösszegektől fosztották meg, írja egy figyelmeztetésében a pénzügyi felügyeleti hatóság.

Ismételten hangsúlyozzák, hogy a Pénzügyi Felügyelet
• nem tesz befektetési ajánlásokat és javaslatokat sem magánszemélyeknek, sem cégeknek
• nem ajánl senkinek kriptovalutákba vagy más digitális eszközökbe történő befektetéseket
• nem kér senkit sem arra, hogy pénzt irányítsanak online vagy offline pénzügyi befektetési platformokra;
• nem ajánlja fel hogy korábbi befektetések során elvesztett pénzeket visszaszerez.

A Pénzügyi Felügyelet azt tanácsolja mindenkinek, aki a pénzpiaci befektetést fontolgatja, hogy csak engedélyezett cégeket vegyen igénybe, és győződjön meg arról, hogy jól tájékozott, mielőtt pénzét egyik vagy másik eszközbe fektetné.

Ha gyanúsnak talál egy hívást, azonnal szakítsa meg a kommunikációt, írják. Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy a hívás valódi, vegye fel maga a kapcsolatot, saját maga kezdeményezte hívás által ezen számok valamelyikén: 0800.825.627, vagy +4 021.305.34.70) vagy e-mailben (office@asfromania.ro). Hatóságokhoz bemenő hívásokat – egyelőre –, nem tudnak klónozni, vagy eltéríteni a bűnözők.
Továbbá, ha csalási kísérletekkel vagy gyanús fizikai, online, vagy telefonos tevékenységgel találkozik, azonnal jelentse ezeket a rendőrségnek.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Fokozódó veszély az internetes adatlopás
Kezd beütni a krach, az ilyen helyzeteket a bűnözők is szeretik kihasználni. Felerősödhetett az internetes csalók tevékenysége, mert a bankok egyre másra figyelmeztetik az ügyfeleiket, vigyázzanak kinek adják ki a jelszavaikat, PIN-kódjukat és hasonlókat.
A magánszféra nagy része nincs tudatában a kritikus információkra irányuló zsarolóvírusos kibertámadások következményeinek
A magánszféra vállalatainak nagy része nincs tudatában a kritikus információkra irányuló zsarolóvírusos kibertámadások következményeinek - figyelmeztetnek elemzésükben a Cyber Dacians szakemberei.
Ingatlaneladáskor köteleznék a lakásbiztosítást
A romániai lakások alig 19,28%-ára kötöttek a tulajdonosok kötelező lakásbiztosítást, annak ellenére, hogy egyre több természeti csapás éri az országot. Az ASF javaslata az, hogy a kötelező lakásbiztosítás legyen követelmény ingatlan eladása vagy bérbeadása esetén.