×
2024. 03 02.
Szombat
Lujza
9 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.60 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Tasnád történelmi és kulturális öröksége

2019.02.22 - 09:06
Megosztás:
Tasnád történelmi és kulturális öröksége

A tasnádi művelődési házban rendezték meg csütörtökön a Tasnád történelmi és kulturális öröksége című, határon átívelő projekt nyitótanácskozását. Az Európai Unió Interreg V-A, Románia-Magyarország program támogatásával megvalósuló projekt a helyi értékeket népszerűsíti.

A házigazdák nevében Tisza Erika önkormányzati képviselő és Anca Deaconu, a Tasnádi Biró Lajos Művelődési Ház vezetője nyitotta meg és vezette le a tanácskozást. A résztvevőket köszöntötte Grieb Csaba Ferenc, Tasnád város polgármestere és Kiskasza Balázs alpolgármester. A projektben részt vesz a Szatmár Megyei Múzeum, Csenger város önkormányzata, a Geszterédi Aranyszablya Társaság Alapítvány, Tasnád város önkormányzata és Vetés község önkormányzata.

Dr. Szőcs Péter Levente, a Szatmár Megyei Múzeum helyettes főigazgatója elmondta, hogy a Comodi nevű, határon átívelő projekt hat együttműködő partner projektje, a vezető partner a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Romániában a főpartner a Szatmár Megyei Múzeum, és mind a két országban van két kisebb partner, Szatmár megyében Vetés község önkormányzata és Tasnád város önkormányzata. Ez a projekt a Szatmár Megyei Múzeum és a Jósa András Múzeum között kialakult kapcsolat alapján jött létre, a kulturális örökséget bemutató pályázatok folytatása. A kisebb partnerek bevonása azt jelenti, hogy a tradicionális kutató, kiállításos rendezvények mellett egyfajta nyitás is történik a helyi közösségek felé, hogy jobban megismerjék a saját értékeiket, és interaktívabb módon lehessen hasznosítani azokat. A nyitórendezvény egy tanácskozás, amelyen tudományos jellegű, a helyi értékeket népszerűsítő előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Ilyen helyi értékek az őskori leletek, amelyeket Tasnád határában tártak fel, a tanácskozás pedig arra világít rá, hogy ezek milyen módon kapcsolódnak belső Erdély bronzkori leleteihez, illetve az Észak-Alföld hasonló jellegű leleteihez.

A projekt következő megvalósítási szakaszaiban újabb kutatásokat végeznek, majd egy helytörténeti kiállításon bemutatják az eddigi kutatási eredményeket, illetve elvégzik a térség régészeti lelőhelyeinek a digitális adatbázisba való beépítését. Háromhavi szakaszokra van osztva a megvalósítás, a következőkben egy középkori egyházépítészeti konferencia lesz a Szatmár Megyei Múzeum szervezésében, lesznek kisebb kiállítások, és megjelennek kiadványok. Elkészül például Vetés és Tasnád egy-egy kismonográfiája, egy történelmi kalauz formájában, s ugyancsak Vetésen és Tasnádon nyílik meg egy-egy helytörténeti kiállítás.

Dr. Gindele Róbert régész, projektszakértő (Szatmár Megyei Múzeum) a Comodi projekt céljait és tevékenységeit ismertette, dr. Liviu Marta régész (a Szatmár Megyei Múzeum főigazgatója) pedig Mobilitás és távolsági kapcsolatok az őskorban Tasnád környékén címmel tartott előadást. Elmondta, hogy a Szatmár vidéki bronzdepók repertóriumának az összeállítása során arra az érdekes megfigyelésre jutottak, miszerint a bronzdepók kizárólagosan az Ecsedi-láptól délre helyezkednek el, nagyrészt Tasnád környékén. A sólelőhelyek és bronzdepók közötti feltételezett szoros kapcsolat nem egy új keletű elmélet, a szakirodalomban már több mint fél évszázada felmerült, ennek a valószínűsége ugyanis abból a tényállásból indult ki, miszerint a legnagyobb bronzdepók a sólelőhelyek közelében kerültek elő. A bronztárgyakon végzett anyagelemzések megállapították, hogy ezek jelentős hányada a sólelőhelyektől meglehetősen távol eső vidékekről származik, és egyértelműen a kereskedelmi kapcsolatok révén kerültek a vidékünkre. Tasnád vidéke egy igen fontos kereskedelmi útvonal mentén helyezkedik el, amely összeköti Erdélyt a Kárpát-medence egyéb területeivel, ugyanakkor a Közel-Keletet a Balti-tengerrel összekötő kereskedelmi útvonal egy igen fontos állomása.

Dr. Szőcs Péter Levente régész Mátyás király öröksége Tasnádon és környékén címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy Mátyás király kapcsán Tasnád helyi értékei hogyan illeszkednek be a Mátyás király idején épített templomok, illetve művészettörténetileg a kései gótika stílusának az épületei közé. Az előadások után a résztvevők megismerhették Tasnádot és környékét.

Elek György