×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Tarján-díjjal tüntették ki Demeter Csabát

2021.11.12 - 14:35
Megosztás:
Tarján-díjjal tüntették  ki Demeter Csabát
A járványhelyzet miatt a Neumann Társaság a DEEP IT — jövőképek, háttértendenciák című online konferenciáján jelentette be annak a tizenkét, informatikai területen dolgozó szakembernek a nevét, akiknek a munkáját 2021-ben plakettekkel és emlékérmekkel ismeri el.

A tizenkét díjazott informatikai szakember közül az egyikre méltán lehetünk büszkék, hiszen ő a Kölcsey Ferenc Főgimnázium informatikatanára, Demeter Csaba. A társaság a magyarországi számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza. Tarján-díjban részesült idén Demeter Csaba Attila, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium informatikatanára is, akinek az elmúlt tíz év során számos tanítványa jutott be a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny döntőjébe, illetve szerzett érmet nemzetközi informatikai diákolimpiákon, például az EGOI-on és az eJOI-on.
Demeter Csaba 2000-ben került a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba pályakezdő pedagógusként, s az azóta eltelt huszonegy év alatt több száz diákja ért el jelentős sikert városi, megyei, országos és nemzetközi szintű programozói és informatikaversenyen, a nemzetközi versenyeken szerzett díjak, helyezések száma is több tucatra tehető, ám a pedagógus elmondása szerint ezt nem számolta össze. Legutóbb az elmúlt tanévben az EGOI-ra (European Girls’ Olympiad in Informatics), azaz az Európai Lány Informatikai Diákolimpiára jutott ki két tanítványa, Éles Júlia és Nagy Boglárka a magyar válogatott tagjaként. A világbajnokságnak megfelelő versenyen 42 ország 157 versenyzője vett részt az Egyesült Államokból, Brazíliából, Japánból, Oroszországból, Új-Zélandról és persze az európai országokból is, Éles Júlia pedig ezüstérmet szerzett, ez a legrangosabb díj, melyet Demeter Csaba diákjai megszereztek. Demeter Csaba megkeresésünkre elmondta, hogy korábban Farkas Gyula Emlékéremmel tüntették ki munkásságát 2014-ben, most pedig Tarján-díjra érdemesítették. „Mindenki örül annak, hogy szakmailag elismerik a munkáját, de én nem a díjakért dolgozom. Megtiszteltetés, és jólesik, hogy elismerik munkámat szakmailag. Rangos szakmai zsűri bírálta el ezt a díjat, nem is gondoltam, hogy elő leszek terjesztve rá, meglepődtem, amikor megkaptam az e-mailt, amelyben értesítettek arról, hogy én vagyok az egyik kitüntetett. Megtisztelő a munkám elismerése, ám a továbbiakban is tovább munkálkodom, azt szeretném, ha diákjaim közül egyre többen érnének el jó eredményeket nemzetközi versenyeken is” — mondta a díjazott pedagógus, aki arra is rávilágított, hogy az idei tanévben is lesznek informatika- és programozóversenyek, melyeken diákjai részt vesznek.

Sógor Beáta

 

A Kölcsey lesz a nemzetközi döntő egyik központja
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai jó eredményeket értek el hétvégén a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny regionális szakaszán, tudtuk meg Demeter Csaba informatikatanártól.
Vörös szőnyeg és közönség nélkül rendezik meg a díjátadót
A Golden Globe-díjátadót helyi idő szerint vasárnap 18 órakor rendezik meg a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben, de elmarad a sztárok vörösszőnyeges felvonulása, és közönséget sem hívnak a ceremóniára.
ECL-vizsga Szatmárnémetiben
Felhívjuk az érdekeltek figyelmét, hogy februárra újabb nyelvvizsga-lehetőséget hirdet a Kölcsey Ferenc Főgimnázium annak okán, hogy az oktatási intézmény akkreditált ECL-vizsgaközpont lett.
Cookie