×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Tánczos: Egy tízmillió eurós program részeként fogják finanszírozni a nagyragadozókkal való konfliktusok kezelését

2021.07.27 - 08:22
Megosztás:
Tánczos: Egy tízmillió eurós program részeként fogják finanszírozni a nagyragadozókkal való konfliktusok kezelését
Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter hétfőn azt mondta Nagyváradon, hogy lesz pénz a nagyragadozókkal való konfliktusokat megelőző intézkedésekre egy 10 millió eurós programon keresztül, amelyet az európai beruházások minisztériuma finanszíroz.

Tánczost arról kérdezték az újságírók, hogy a minisztérium anyagilag támogatja-e a nagyragadozókkal való konfliktusok megelőzésére irányuló beruházási programot, mivel a WWF Románia képviselői szerint a minisztérium egyetlen dollárt sem különített el erre, az elmúlt 15 évben csak környezetvédelmi szervezetek végeztek ebből a célból beruházásokat, villanypásztorok és juhászkutyák beszerzésével.

A miniszter igennel válaszolt, és üdvözölte a WWF kezdeményezését. Mint elmondta, a hét folyamán indul egy 10 millió eurós program, amely révén számos megelőző intézkedést és a legnagyobb olyan, tudományos alapokon nyugvó programot finanszírozzák, amelynek célja a barnamedve-populáció felmérése.

Úgy vélekedett, a villanypásztorok csak helyi megoldást jelenthetnek, nagy kiterjedésű területeket nem lehet körbevenni velük, már csak azért sem, mert akadályoznák a nyájak terelését és a legeltetést. Kifejtette, a juhászok évszázadok óta tudatában vannak a hegyi legeltetés veszélyeinek, a farkas- vagy medvetámadás kockázatának, a jelenség azonban mára olyan súlyossá vált, hogy lassan nem lesz ember, aki vállalná a hegyi legeltetést.

'Ez egy valós probléma, amely egyre nagyobb kockázatot és veszélyt jelent erre a tevékenységre, a juhtenyésztés és a pásztorkodásra, amely nemzeti örökség' - tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.
AGERPRES

Üzembe helyezték Romániában a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert
Üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.
Fontos a minőségi szelektív gyűjtés
Tegnap hivatalosan is átadták a szamosdobi regionális hulladéktározó új, második celláját, amely közel 3 hektárnyi területen fogadja a megyéből ide érkező hulladékot a következő hét évben.
"Hééé, medve!", üzente az ISU munkatársa a brassóiaknak a RO-ALERT rendszeren keresztül; belső vizsgálat indult az ügyben
Belső vizsgálatot rendelt el a Brassó Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetősége, miután az intézmény diszpécserszolgálatának egyik munkatársa az 'Ursul baaa!" ('Hééé, medve!') szavakkal kezdődő üzenettel figyelmeztette a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül egy medve jelenlétére a megyeközpontban.
Cookie